Aká je skutočná pravda o zostrelenom lietadle? Americký novinár tvrdí. Stačí trochu popátrať a západná verzia sa zrúti

    0
    Trosky zostreleného malajzijského lietadla letu MH17 na Ukrajine (Autor: SITA)

    Robert Parry sa rozpísal o informáciách, ktoré sa do väčšinových médií nedostali. Pripomína, že jeden z dôvodov, prečo dosiahlo nezávislé holandské vyšetrovanie toľko úspechov v odhalení príčin tragédie, je ten, že Rusi dali k dispozícii veľké množstvo tajných informácií o ich raketových systémoch Buk. Na rozdiel od USA, ktoré síce tvrdia, že všetko vedia, žiadna konkrétne dáta však nezverejnili.

    Na raketách Buk niečo nesedí

    Podľa neho sa západné médiá, hlavne denník New York Times, nesnažia zistiť, čo sa skutočne stalo, len ďalej šíria všeobecne prijatú verziu, že vinníkom je Rusko. Skutočnosť, že išlo o ruskú raketu, podľa neho nie je určujúce v tom, kto ju vystrelil.

    Holandské vyšetrovanie totiž s prispením ruských informácií došlo k záveru, že lietadlo bolo pravdepodobne zostrelené raketou 9M38M1 Buk, ktorú však ruská strana prestala vyrábať v roku 1982. Spomínané rakety už dlho nie sú súčasťou ruského vojenského vybavenia, na Ukrajine by ich však malo byť viac ako 1 400.

    Vyšetrovanie podľa Parryho odhalilo aj približné miesto odpálenia rakety. To sa nachádza v málo obývanej časti Doneckej oblasti, ktorá bola v čase zostrelenia lietadla údajne ešte stále pod kontrolou ukrajinskej vlády. Tá však tvrdí, že miesto odpálenia je ďalej na východ, na území kontrolovanom rebelmi.

    Klamú ukrajinské úrady?

    Jediným spôsobom, ako odhaliť pravú príčinu tragédie a jej vinníka, je prinútiť vládu USA k tomu istému, čo ruská vláda urobila dobrovoľne. Teda k zverejneniu citlivých informácií, o ktorých od začiatku tvrdia, že ich majú. Minister zahraničia USA John Kerry totiž uviedol, že pozná trajektóriu letu, miesto a čas odpálenia. „Bolo to presne vtedy, keď lietadlo zmizlo z radaru,“ povedal Kerry v rozhovore pre NBC 20. júla 2014.

    Ukrajina pritom tvrdí, že svoje staršie rakety Buk predala Gruzínsku, napriek tomu je z fotografií zrejmé, že raketové systémy stále vlastní. „Inak povedané, ukrajinské úrady zrejme o tejto kritickej situácii klamú.“

    A hoci ide stále o veľkú záhadu, západné médiá v nej majú jasno a odmietajú ďalej pátrať, aj keď sú informácie prakticky na dosah ruky.

    Celý článok v angličtine si môžete prečítať   TU


     

    - Reklama -