Aká je popularita utečencov medzi Nemcami? Čísla sú už naozaj veľmi nízke

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Podľa prieskumu iba osemnásť percent opýtaných nemeckých obyvateľov hľadí do budúcnosti s optimizmom a sebavedomím. Naopak päťdesiat percent ďalších sa pozerá do budúcnosti skepticky. V porovnaní s minulým rokom pritom optimisticky hľadelo do budúcnosti 45 % respondentov. Podľa analýzy tak väčšina Nemcov prepadá úzkosti a strachu z budúcnosti.

    Renomovaný futurológ, politický a ekonomický poradca Horst Opaschowski zastáva názor, že je to tým, že Nemci jednoducho nedôverujú vládnemu programu pre riešenie utečeneckej krízy. Podľa neho počet utečencov, ktorí prúdia do Nemecka, nekontrolovateľne rastie a nálada v spoločnosti sa tým kontinuálne zhoršuje.

    Prieskum spoločnosti Ipsos ďalej ukázal, že väčšina Nemcov si myslí, že utečenecka kríza prerástla politikom cez hlavu. Podľa 56 percent aktuálne výzvy zvládajú čoraz menej. Väčšia skepsa existuje v obciach s menej ako päťtisíc obyvateľmi, kde už nečaká politické riešenie 66 percent respondentov. Opaschowski tento fakt viac-menej potvrdzuje a hovorí, že viera v politiku sa všeobecne zhoršuje a prvýkrát po rokoch hľadí väčšina Nemcov na nový rok skôr so strachom než s dôverou. Počet pesimistov výrazne prevyšuje optimistov.

    Kritika zahraničnej tlače

    Z prieskumov nevychádzajú dobre ani nemecké médiá, ktorým v posledných mesiacoch výrazne klesla dôvera. Z aktuálneho prieskumu Demoskopického inštitútu v Allensbachu (IfD) vychádza, že so spravodajstvom mainstreamových médií o utečeneckej kríze je úplne alebo čiastočne nespokojná viac ako polovica Nemcov, a to presne 51 percent. Mnohí vraj majú dojem, že spravodajstvo je jednostranné, zavádzajúce alebo neúplné, a zhruba každý druhý sa sťažuje, že sa vynechávajú dôležité fakty. Naopak kladne hodnotí nemecké médiá iba dvadsaťpäť percent opýtaných.

    Podľa IfD potom heslá o klamúcej tlači, ktoré skandujú napríklad priaznivci hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu), považuje za oprávnené 53 percent tých, ktorí majú pocit, že im médiá prinášajú falošné informácie.

    Kriticky sa k práci nemeckých médií však stavajú aj niektoré renomované západné médiá. Napríklad švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) hovorí doslova o jednostrannosti, kamuflovaní spravodajstva, propagande vítacej kultúry, strate kritického odstupu a snahe dostať domácich pod tlak a vychovať ich ku kladnému prijímaniu utečencov. “Zo spravodajstva o utečencoch sa stala kampaň,” uviedli švajčiarske noviny.

    Autor: jzd

    - Reklama -