Ak vláda členského štátu nechce naše európske hodnoty, tak nepotrebuje ani európske peniaze, odkazuje Verhofstadt Orbánovi

    0
    Guy Verhofstadt (Autor: TASR)
    Varovný prst smerovaný na maďarského premiéra Viktora Orbána zdvihol v rámci debaty o rozpočte predseda európskej frakcie liberálov a demokratov Guy Verhofstadt.  
     
    „Je to jednoduché. Ak vláda členského štátu nechce naše európske hodnoty, tak nepotrebuje ani európske peniaze. Peniaze EÚ by sa mali použiť na pozdvihnutie našich národných ekonomík a obyvateľov, nie na obohatenie Orbánovej rodiny alebo financovanie futbalového štadióna v jeho volebnom obvode,“ odkázal Verhofstadt maďarskému premiérovi na sociálnej sieti Twitter. 
     

    Rozpočet EÚ na nasledujúcich sedem rokov má byť vyšší napriek odchodu Veľkej Británie, čo spôsobí niekomiliardové výpadky.
     
    V návrhu rozpočtu sa píše, že rozpočet má byť „moderný, jednoduchý a flexibilný“. Menej peňazí má ísť napríklad na spoločnú poľnohospodársku politiku. Jedným z dôvodov je to, že až osemdesiat percent z takmer 60 miliárd eur určených na túto oblasť končí na účtoch dvadsiatich percent najväčších európskych poľnohospodárskych podnikov. Komisia chce preto viac investovať do malých a stredných fariem. 
     
    Medzi rokmi 2021 až 2027 má byť rozpočtovou prioritou udržateľný rast EÚ. 
     
    Mimoriadne dôležité bude v nasledujúcom rozpočtovom období aj dodržiavanie európskych hodnôt. Európska komisia chce totiž podmieniť čerpanie dotácií z eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu. Tento krok EK už dlhšie smeruje na Poľsko a Maďarsko. 
     
    Tresty za nedodržiavanie zásad právneho štátu a európskych hodnôt sa však podľa predsedu európskej komisie Jeana-Claudea Junckera nechystajú. Cieľom opatrení je podľa neho riadne využívanie financií európskych daňovníkov. Zmraziť eurofondy bude možné len vtedy, ak by členské štáty nedokázali zabezpečiť riadne finančné hospodárenie so spoločnými európskymi prostriedkami. 
     
    - Reklama -