Ak ste si mysleli, že rusko-americké vzťahy už nemôžu byť horšie, mýlili ste sa. Teraz sa poriadne vyhrotili

    0
    Šéfovia diplomacie Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry na konferencii o Sýrii (Autor: SITA)

    Jeden z vypovedaných Američanov bol podľa Riabkova účastníkom potýčky s členom ochranky veľvyslanectva USA v Moskve, ku ktorej došlo 6. júna. Videozáznam potýčky zverejnila vo štvrtok ruská štátna televízia NTV.

    Riabkov povedal, že proti ruským diplomatom vypovedaným 17. júna neboli vznesené nijaké konkrétne obvinenia, čo poškodzuje vzťahy USA a Ruska. Moskva podľa neho dúfa, že Washington si uvedomí, že agresívny protiruský postoj nikam nevedie. “Ak sa tam (vo Washingtone) rozhodnú, že situácia sa bude ďalej vyhrocovať, nezostane to bez odpovede,” citovala Riabkova agentúra DPA.

    Denník Washington Post koncom júna napísal, že ruské spravodajské a bezpečnostné služby spustili kampaň obťažovania a zastrašovania amerických diplomatov a ich rodín v Moskve a niekoľkých ďalších európskych metropolách. Viedlo to až k tomu, že americký minister zahraničných vecí John F. Kerry požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby túto kampaň zastavil.

    Niektoré prípady už podľa denníka nemajú ďaleko od trestných činov. Americkí diplomati napríklad uviedli, že došlo k vlámaniam do ich domovov neskoro v noci, pričom páchatelia popresúvali nábytok alebo zapli všetky svetlá a televízory a potom odišli. Hovorca rezortu americkej diplomacie John Kirby denníku Washington Post potvrdil, že počet takýchto prípadov vzrástol od anexie Krymu Ruskom v roku 2014, po ktorej nasledovala široká škála amerických sankcií proti ruským predstaviteľom a firmám.

    - Reklama -