Ak sa bude inklúzia bezhlavo presadzovať, v spoločnosti to vyvolá ďalšie problémy. Šimkovičová k programu na rešpektovanie rôznorodosti

    0
    Martina Šimkovičová pri poslaneckej prísahe (Autor: SITA)
    Na svojom profile na webe Parlamentných listov Šimkovičová odpovedá aj na otázku spojenú s premenou pietnych pochodov na protivládne protesty pod „značkou“ Za slušné Slovensko. Podľa čitateľa, ktorý otázku položil, neboli protesty o spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, ale malo vraj ísť o dobre organizovanú, premyslenú akciu. Poslankyňa súhlasí. 
     
    „Pieta vyzerá inak… A mne je naozaj ľúto, že na dvoch zavraždených ľudí nie je spomínané spôsobom, aký by si zaslúžili,“ píše v odpovedi Šimkovičová. 
     
    O tom, či sa bude Šimkovičová znova uchádzať o priazeň voličov v niektorej zo strán, zatiaľ nie je podľa poslankyne ešte ten správny čas hovoriť. „Momentálne do žiadnej strany nevstupujem, aj keď spájaná som už bola s mnohými. V súčasnosti neuvažujem nad vstupom do žiadnej konkrétnej,“ prezradila

    Patria dvojročné deti do škôlky? 

    Malo by byť dieťa, ktoré má dva roky, doma s mamou alebo by už mohlo ísť do škôlky, ako to je napríklad v susednom Česku? A nie je argument typu šťastná mamička rovná sa šťastné dieťa zneužívaný na to, aby boli ženy radšej doma namiesto toho, aby sa samé realizovali v práci? Aj na takéto otázky odpovedala poslankyňa Šimkovičová, ktorá má k tejto problematike jasný postoj. 
     
    „Dvojročné dieťa patrí k matke a nie do inštitúcie,“ myslí si Šimkovičová. Dodáva však, že svet nie je dokonalým miestom a ľudia majú rôzne dôvody, prečo dajú dieťa pred dovŕšením tretieho roku života do jaslí či škôlky. 
     
    Väčšina rodičov, ktorí dávajú svoje deti do škôlky ešte skôr, ako majú tri roky, tak robí preto, že im jeden príjem a materská vyplácaná od štátu jednoducho nestačia na pokrytie chodu domácnosti. 
     
    „Je veľmi ťažké uživiť rodinu z príspevkov, ktoré matky na Slovensku dostávajú. Chápem matky, ktoré musia dať deti do jaslí alebo škôlky, pretože by sa neuživili. Ak je dôvodom len vlastný pocit potreby sebarealizácie matky, je to smutné. Sú isté obete, ktoré by žena-matka mala pre svoje deti priniesť a myslím, že sebarealizácia v zamestnaní pri veľmi malých deťoch, pokiaľ netlačia finančné dôvody, je sebeckosť,“ objasňuje poslankyňa svoj postoj

    Očkovanie a inklúzia na školách

    Pokiaľ ide o deti a starostlivosť o ne, má Šimkovičová jasne zadefinované postoje a platí to aj pre očkovanie, ktorého odporcovia tvrdia, že predstavuje zdravotné riziko vzniku iných ochorení, ako je napríklad autizmus. Nič také sa však nepreukázalo.
     
    Šimkovičová v odpovedi na otázku, či by nemalo byť očkovanie povinné pre všetkých, pripomína, že očkovanie proti niektorým chorobám je stále povinné a problém je podľa poslankyne niekde inde. „Problémom sú rodičia, ktorí svoje deti odmietajú dať očkovať,“ myslí si poslankyňa. 
     
    Projekt inklúzie v slovenskom vzdelávacom systéme, zdá sa, vŕta v hlave jednému z čitateľov PL, ktorý sa Šimkovičovej na jej profile opýtal, prečo sa všetky problémy školstva na Slovensku hádžu práve na inklúziu. Pod slovom inklúzia sa myslí rešpektovanie rôznorodosti a individuality medzi žiakmi na materských, základných a stredných školách.
     
    „Ja som nikde nepostrehla, že by sa zvaľovala vina na inklúziu za všetky problémy v školstve. Na inklúziu mám svoj názor… A myslím si, že naše školstvo musí riešiť mnohé problémy. Ale tieto dve veci by som do roviny príčina následok, nedávala. Myslím si však aj, že si naša spoločnosť a školstvo vygeneruje ďalšie a ďalšie problémy, ktoré sa ukážu o niekoľko rokov, ak bude inklúziu bezhlavo presadzovať,“ odpovedá Šimkovičová.  
     
    Klásť otázky politikom a čítať ich odpovede môžete v sekcii profily na webe Parlamentných listov
     
    - Reklama -