Ak sa bude U.S. Steel predávať, o kúpe bude uvažovať aj štát, vyhlásil Fico

    0
    U.S.Steel Košice (Autor: U.S.Steel Košice)

    „Ak by k tomu došlo, že by U. S. Steel išiel predávať a došiel by nejaký majiteľ, ktorý by to chcel kúpiť, viem si predstaviť ako jeden z variantov, že by štát diskutoval o možnej spoluúčasti alebo nejakej participácii na novej vlastníckej štruktúre,“ pripustil Fico.

    Premiér upozornil, že na oceliarsku výrobu v Košiciach sú naviazané životy tisícov ľudí. „Pokiaľ budem predsedom vlády, urobíme všetko pre to, aby výroba ocele zostala aj v Košiciach a výrobcom ocele musíme pomôcť, pokiaľ ide o dumpingové ceny. Európska únia v tomto urobila pomerne veľa v poslednom čase,“ konštatoval.

    Fico pripomenul, že firma zamestnáva veľký počet pracovníkov a vláda musela v minulosti na nátlak majiteľov rokovať o podmienkach jej zotrvania na Slovensku. Zdôraznil, že dohodnuté podmienky dodržiaval štát aj vlastníci.

    „Ťažko niekedy presvedčiť majiteľov nejakej spoločnosti, lebo to je súkromné vlastníctvo, aby zostali, nezostali. Ak sa rozhodne spoločnosť U. S. Steel odísť zo Slovenska, takúto oficiálnu informáciu ale nemám, budeme robiť všetko pre to, aby sme trošku vložili nohu do tejto spoločnosti tak, ako sme to urobili v prípade SPP,“ avizoval premiér s tým, že vláda bude chcieť využiť tento okamih na silnejšie postavenie štátu v tomto regióne.

    Vláda podľa neho požiadala amerických investorov, aby ju o svojich zámeroch informovali. „My chceme, ak to má niekedy byť, aby na Slovensku bol seriózny majiteľ spoločnosti, ktorá bude naďalej vyrábať oceľ. Chcem, aby to bola firma, ktorá bude garantovať plnenie záväzkov nielen voči štátu, ale najmä voči ľuďom,“ priblížil Fico.

    Denníky SME a Hospodárske noviny začiatkom decembra informovali, že americkému koncernu U. S. Steel predložili ponuku na košické železiarne čínski podnikatelia aj skupina slovenských miliardárov stojaca za českou spoločnosťou Třinecké železárny. Tá patrí do československej skupiny Moravia Steel.

    Třinecké železárny podali ponuku na kúpu košickej huty aj vlani, vtedy sa vraj nedohodli na cene. Vláda ešte v roku 2013 podpísala s U. S. Steel memorandum, v ktorom sa Američania zaviazali, že továreň budú v Košiciach prevádzkovať do roku 2018 a nebudú prepúšťať.

    - Reklama -