Ak sa Británia rozhodne pre odchod z EÚ, môže to oslabiť NATO, varuje americký generál

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    O tom, či má ich krajina zostať členom EÚ, budú Briti hlasovať 23. júna. Hodges uznal, že referendum je záležitosťou Britov, ale vyjadril obavy z jeho výsledku. Aktivisti kampane za odchod Británie z EÚ tvrdia, že to neovplyvní postavenie krajiny v NATO. 

    Generálporučík Hodges povedal pre BBC, že agresia Ruska na Kryme a jeho intervencia v Sýrii ohrozili bezpečnosť Európy. Rusko podľa neho posilnilo utečeneckú krízu tým, že prinútilo desiatky tisíc ľudí ujsť do Európy. 

    NATO a EÚ musia prejaviť súdržnosť voči ruskej agresii, ale túto jednotu by mohlo ohroziť, keby Británia hlasovala za odchod z EÚ, uviedol. To, čo sa tu deje, je v našom strategickom záujme,“ tvrdil. Všetko, čo oslabí efektívnosť aliancie, na nás vplýva, a preto, ak sa Európa začne rozpadať… bude to mať reťazový účinok aj na alianciu,“ dodal. 

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý mesiac povedal, že aliancia dáva prednosť silnej Británii v EÚ. Aj britský minister obrany Michael Fallon varoval, že Británia bude veľmi riskovať“ svoju bezpečnosť, ak sa rozhodne pre odchod z EÚ. Avšak bývalý minister obrany Liam Fox, ktorý je prominentnou osobnosťou kampane za odchod z EÚ, odsúdil taktiku vyvolávania strachu, ku ktorej sa uchýlili tí, ktorí tvrdia, že odchod z Británie by oslabil britskú bezpečnosť a medzinárodné postavenie. 

    - Reklama -