Ak príde k urnám v Gabčíkove polovica voličov, referendum bude platné. S prijatím migratov obyvatelia obce nesúhlasia

    0
    Ilustračné foto: Obyvateľov Gabčíkova čaká referendum týkajúce sa migrantov (Autor: SITA)

    Aj keď zákon stanovuje, že obecné zastupiteľstvo vyhlási výsledky miestneho referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli, výsledky referenda v Gabčíkove by mali byť jasné skôr. Ako pre agentúru SITA povedal ešte začiatkom týždňa starosta Gabčíkova Iván Fenes, výsledky plánujú zverejniť na webstránke obce už okolo 21:00.

    Referendum si obyvatelia Gabčíkova vyžiadali

    V zozname oprávnených voličov v Gabčíkove je zapísaných približne 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?“ Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť. Právo hlasovať v miestnom referende majú všetci, čo majú trvalý pobyt v Gabčíkove a najneskôr v nedeľu 2. augusta dosiahnu 18 rokov. Gabčíkovo obyvateľov informuje o konaní referenda, ktoré si vyžiadali obyvatelia v petícii, i na svojej webstránke.

    Migrantov v obci nechcú

    V Gabčíkove s prijatím migrantov nesúhlasia, ešte začiatkom júla vznikla petícia, pod ktorú sa podpísalo 3 148 ľudí spomedzi približne 5 100 obyvateľov obce. Obec o tom komunikovala aj s ministerstvom vnútra a migračným úradom, ktorý patrí pod rezort vnútra a má na starosti aj pobytové a utečenecké tábory. Ako pre agentúru SITA 28. júla uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra, miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

    - Reklama -