Ak niekto Slovensko podviedol, zneužil, má byť potrestaný, uviedol Danko. Vyzýva však na rozvahu a zastavenie šialených emócií

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Môžem konštatovať, že apel, ktorý som dal v piatok (3.8.), aby sa táto záležitosť nepolitizovala, je veľmi dôležitý pre spoločnosť,” povedal Danko. Ako dodal, každý z ústavných činiteľov má isté kompetencie a nemôže konať nad rámec toho, čo je dané v ústave. Pripomenul, že tak je to aj v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní.

    “Chcel by som najmä opozíciu vyzvať na rozvahu a na zastavenie takých šialených emócií, ktoré dnes vidíme, vzájomné kriminalizovanie a obviňovanie,” vyjadril sa Danko. Podľa neho je dôležité, aby sa overili skutočnosti, ktoré boli v médiách opísané.

    “Iná cesta ako komunikácia s orgánmi činnými v trestnom konaní v Nemecku a v rámci kompetencií, ktoré má generálny prokurátor a ministerka vnútra, nie je možná. Dovtedy nie je možné nikoho obviňovať,” doplnil Danko. Predseda parlamentu víta iniciatívu prezidenta Andreja Kisku a premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) v tejto súvislosti.

    K tomu, či Danko naďalej dôveruje ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer-SD), sa priamo nevyjadril. “V každom prípade je tu dôležitý postoj predsedu vlády, ktorý je zodpovedný za kolektívny orgán vo vzťahu k ministerke vnútra,” povedal Danko. Zároveň potvrdil, že má informácie o tom, že Saková v súvislosti s únosom Vietnamca situáciu rieši. “Dôležité je, aby sa konalo,” dodal Danko. 

    Opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu vo štvrtok (2.8.) zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.

    - Reklama -