Ak nepôjdem do Marrákešu, tak podám demisiu, potvrdil Lajčák

    0
    Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Pre Globálny pakt OSN o migrácii sa Lajčák dostal do konfliktu s opozíciou, koaličnou SNS, ale aj s predstaviteľmi Smeru-SD. Kľúčový pre neho bude postoj parlamentu, kde chce SNS presadiť, aby slovenský zástupca nešiel na decembrovú migračnú konferenciu do Marrákešu. Lajčák to považuje za chybu. “Ak máme otázky a problémy, musíme ich ísť riešiť za rokovací stôl. Tu je situácia, keď mne posielajú odkazy, aby sme, naopak, sedeli za pecou. Takto sa ešte žiadny problém nevyriešil, ak sa zamkneme zvnútra a budeme sa tváriť, že problém neexistuje,” povedal Lajčák.

    Naďalej oponuje tým, ktorí dokument OSN o migrácii spochybňujú a podozrievajú. Lajčák opätovne poukázal na to, že ide o nezáväznú rezolúciu, akých OSN vydáva stovky. Podľa Lajčáka navyše možno dokument prirovnať ku katalógu, ktorým sa môžu krajiny inšpirovať pri riešení migrácie. Pripomenul, že aj slovenská vláda v utorok (20.11.) schválila na rokovaní dokument o uľahčení prijímania pracovnej sily zo zahraničia. “Nikto neprotestoval, práve naopak. Toto je presne riadená a bezpečná migrácia,” zdôraznil Lajčák.

    V relácii Braňo Závodský Naživo opätovne zopakoval, že nemá v úmysle kandidovať za prezidenta SR. “Nikdy som nad tým neuvažoval. Moja práca je diplomacia, zahraničná služba,” skonštatoval. Nechcel ani komentovať medializované informácie, že predseda Smeru-SD Robert Fico má záujem nahradiť ho na čele slovenskej diplomacie.

    - Reklama -