Ak mu to bude vyhovovať, bude z neho aj scientológ. Probruselskejší ako Merkelová. Lepšie nehovoriť nič. Politici hodnotia Ficov príklon k EÚ federácii

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Predseda vlády sa na margo Schulzovho návrhu vyjadril: „Hlbšia integrácia nám svedčí. Našou povinnosťou je byť súčasťou tejto diskusie.“

    Znamená to teda, že sa premiér za svojho nemeckého kolegu postavil a prihlásil sa k podpore jeho myšlienky zjednotenej a centralizovanej Európy?

    Netreba to brať vážne

    Predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje premiérove slová za účelové. „Robert Fico nemá presvedčenie ani zásady. Je to ideovo prázdny a bezradný človek a celý život hovorí to, čo mu práve vyhovuje. Keď mu to vyhovuje, je ateista. Inokedy zase birmovaný katolík a aktuálne veľký Európan. Ak mu to bude vyhovovať, bude z neho scientológ. Preto jeho vyjadrenia netreba brať vážne,“ uviedol pre PL.sk šéf liberálov.

    Podobne kriticky sa vyjadroval aj podpredseda opozičného hnutia Smer rodina Milan Krajniak.

    „Fico sa snaží byť probruselskejší ako pani Merkelová. Úlohou slovenského politika nemá byť páčiť sa ľuďom v Bruseli, prípadne pánovi Schulzovi. Tou úlohou má byť zastať sa záujmov slovenských občanov. A to pán Fico nerobí, lebo je ochotný kývnuť na čokoľvek, len aby náhodou v Bruseli nestopli eurofondy pre slovenskú vládu. To je ale veľmi krátkozraká politika. Sme rozhodne za to, aby zostala čo najväčšia časť suverenity nášho štátu zachovaná, lebo iba vtedy môžeme chrániť naše národné záujmy,“ myslí si kollárovec.

    Aké riešenia navrhuje? „Mali by sme ako stredná Európa spolupracovať s krajinami V4, ako aj s Rakúskom na tom, aby sme sa mohli rozhodovať čo najslobodnejšie a aby sme nemuseli počúvať výhradne to, čo sa v Bruseli dohodne,“ pokračoval pre PL Krajniak.

    „Posledný križiak“ na záver dodal: „Zdá sa nám, že aj migračná kríza ukázala, že je pre Slovensko dôležité, aby sme mali čo najviac slobody v rozhodovaní a neboli len tak prehlasovaní. A preto tieto Ficove snahy, aby bol v Bruseli za pekného, považujem za veľmi nesprávne z hľadiska našich národných záujmov.“

    Menej kritický smerom k Ficovmu vyhláseniu bol podpredseda národniarov Anton Hrnko, hoci federatívny princíp odmieta.

    „Mali by sme sa v každom prípade zúčastňovať všetkých diskusií, ktoré sa dotýkajú budúcnosti Európy. S týmto súhlasím s premiérom. Ale v budúcej integrovanej Európe si neviem, aspoň na najbližšie storočie, predstaviť, že by sa mala vytvoriť federácia. My ako Slováci sme federáciu zažili a vieme, že úplná rovnosť sa tam nedá dosiahnuť. Vo federalizovanej Európe by sme boli nutne prívesok, ktorý by nikto nerešpektoval a ktorého vôľa by bola bezvýznamná. Slovensko je suverénny štát a týmto suverénnym, nezávislým štátom by malo zostať aj v integrovanej Európe. Jednoducho nemali by sme sa zúčastňovať na hrách veľkých, pokiaľ tam nie sú dané jasné pravidlá,“ predostrel svoje idey národniar.

    Na otázku, či by malo Slovensko stáť v samom jadre euroaktivít alebo sa skôr držať v úzadí a možno mať aj vyššiu mieru nezávislosti, odpovedal skúsený politik diplomaticky.

    „Všetko závisí od ,ceny'. Máme určité princípy, ktoré sú nemeniteľné, pričom základom tu je národný princíp. A všetky koncepcie, ktoré prekračujú či likvidujú národnú suverenitu, sú pre nás neprijateľné. Sme otvorení aj vyššej forme integrácie, ale nemôže to ísť na úkor základných princípov národnej suverenity,“ zakončil úvahy Anton Hrnko.

    Tvrdší postoj zaujal podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.

    „Vyzývame všetkých Slovákov, aby používali zdravý rozum a nedali sa oklamať sladkými rečami predstaviteľov vlády o tom, ako sa nám bude v ,jadreči v ,európskom superštáteskvelo žiť. Týmto politikom je jedno, čo bude so Slovenskom o desať či dvadsať rokov. Záleží im len na tom, aby za žiadnu cenu neprišli o svoje miliardové kšefty s eurofondmi. Ak bude treba, sú schopní predať nás všetkých,“ uviedol podpredseda ĽSNS.

    Akékoľvek paktovanie Slovenska s Bruselom kotlebovci dlhodobo odmietajú. Preto nie div, že Ficove slová podrobili ostrej kritike.

    „ĽSNS vníma vyjadrenia predsedu vlády SR Roberta Fica s veľkým znepokojením. Takéto politické vízie považujeme za vlastizradné, pretože môžu predstavovať totálnu likvidáciu suverenity a nezávislosti Slovenskej republiky,“ spomenul tiež Uhrík.

    Mimoparlamentný pohľad na problematiku ponúkol politický analytik Ján Baránek. Domnieva sa, že premiér sa v odpovedi na Schulzov návrh zbytočne uponáhľal. 

    „Myslím si, že celkovo bola tá (Ficova) reakcia predčasná a až by som povedal, že priam nevhodná. Lebo aj samotný Schulz teraz schytá kritiku za tieto slová. A pokiaľ viem, tak nejakú podporu nemá. Potom teda nechápem, prečo práve Fico reagoval tak, ako reagoval,“ zamýšľa sa Baránek.

    Smerom k slovenskému premiérovi uviedol, že určite mohol vo svojej reakcii zostať zdržanlivejší, lebo takéto niečo neprejde. A neprejde to už minimálne pre Francúzov, ktorí už z historických dôvodov s niečím takým nebudú súhlasiť. Čiže Fico mohol nereagovať a pokojne k celej veci nič nepovedať, lebo Schulz nie je politik, ktorý by mohol nejako zásadne meniť smer a štruktúru EÚ. Niekedy je vraj lepšie nehovoriť nič a strategicky si vyčkať na ďalší vývoj.

    Nevznikali na etnickom princípe

    Zaujímavé je, že samotného Schulza označil Baránek za blázna. Dôvodom je nápad spojiť európske štáty do federácie, čo je podľa Baránka nezmysel.

    „Bláznivý Schulz si berie príklad z USA, lenže tam tamojšie federálne štáty nevznikli na etnickom princípe, ale na princípe regionálnom, respektíve geografickom. Obsadilo a skolonizovalo sa isté územie. Európske štáty sú však vytvorené na národnostnom princípe. Takže my si tu nemôžeme brať príklad ani z USA, ani z Kanady, ani z Austrálie. Tam to relatívne funguje. Urobiť ale federáciu národných štátov je obrovský problém a ono sa to neosvedčilo. Zoberme si len príklady. Španielsko a v posledných týždňoch aktuálne odtrhnutie Katalánska, v minulosti Baskicko. Tiež Moldavsko a možná nezávislosť Podnesterska. A to už nehovorím o Juhoslávii, kde to prebehlo krvavo.“ 

    Čo však Schulz touto svojou iniciatívou sleduje? Na to už Baránek nevedel dať jednoznačnú odpoveď, hoci istú indíciu čitateľom PL.sk na záver ponúkol.

    „Dá sa len špekulovať, čo je za tým. Možno dáka jeho strategická hra smerom k Angele Merkelovej.“

    - Reklama -