Ak má vzniknúť vláda bez Smeru-SD, nesmú byť pred žiadnou stranou dvere zavreté, vraví Sulík

    0
    Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    SaS sa podľa Sulíka cíti poctená tým, že aj Bugár pochopil jej zámery, že opozičné strany pred voľbami majú vyslať voličom jasné signály o svojej ochote spolupracovať a vytvoriť po voľbách alternatívu voči Smeru-SD. „Rovnako chápeme aj to, prečo sa predseda strany Most-Híd v tejto vážnej otázke obracia v prvom rade na strany KDH a Sieť. Aj my máme obavy, že práve tieto strany považujú vládu so Smerom-SD za veľmi pravdepodobnú povolebnú alternatívu,“ konštatoval Sulík. Reagoval tak na Bugárovu iniciatívu, ktorý alternatívu voči vláde Smeru vidí v spolupráci Mosta-Híd s KDH a Sieťou, pričom lídrov týchto strán vyzval, aby sa k tejto alternatíve vyjadrili. 

    „Bugárovi v novej Ľudovej platforme držíme palce,“ pripomenul predseda SaS. Ľudovú platformu tvorili v rokoch 2012 až 2014 SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, kreovali ju ako alternatívu jednofarebnej vlády Smeru. Akcieschopnosť zoskupenia podkopávali zdĺhavé hľadania dohody napríklad pri postupe v regionálnych alebo prezidentských voľbách. Rozpadla sa vystúpením Mosta-Híd zo zoskupenia po prezidentských voľbách v marci 2014. 

    Sulík pred časom predsedom ďalších opozičných strán zaslal Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko. Dokument má občanom, voličom pravice, vyslať jasný signál o súdržnosti reformných síl a povzbudiť ich k masívnej účasti vo voľbách. „Podstatou deklarácie je, že ak bude možnosť vzniku pravicovej vlády po voľbách, pravicové strany sa zaviažu takú vládu vytvoriť,“ vysvetlil Sulík. Zatiaľ dokument podpísali predsedovia strán SaS, OĽaNO, NOVA a OKS. 

    - Reklama -