Ak má Slovensko vo futbale napredovať, musíme… Fico sa rozhovoril, ale rozhodne nie o hre

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

     “Ja sa domnievam, že kroky, ktoré sme urobili za posledné roky, sa ukázali ako dôležité. Všetci si uvedomujeme, že ak má Slovensko vo futbale napredovať, musíme dobudovať kvalitnú infraštruktúru,” povedal predseda vlády.

    Pripomenul, že prvým takýmto krokom bolo vybudovanie multifunkčných ihrísk, ktorých sa po Slovensku postavilo okolo 800.

    “Potom došlo k dohode medzi vládou a Slovenským futbalovým zväzom, kde sme poskytli na desať rokov 45 miliónov eur na rekonštrukcie 23 štadiónov,” vysvetlil.

    Za vrchol však považuje vybudovanie NFŠ, ktorý bude spĺňať všetky kritériá UEFA.

    “Buďme k sebe úprimní a povedzme si, že keď prídete na hokejový štadión v Bratislave, tak máte v sebe hrdosť a všetci zabúdate na tie nezmysly, ktoré sa okolo tohto štadióna natárali. Ide nám nielen o pozdvihnutie infraštruktúry, ale chceme dať priestor ľuďom na normálne vyžitie. Verím, že keď NFŠ bude stáť, bude lákať celé rodiny,” myslí si Fico.

    Aj preto sa podľa jeho slov rozhodla vláda spojiť sily súkromného investora so štátom.

    “Tento štadión má rozpočet okolo 75 miliónov eur, z toho štátny príspevok bude asi 27 miliónov eur. Má tu byť sieň slávy významných futbalistov a očakávame, že sa tu budú hrať reprezentačné zápasy vo všetkých kategóriách,” informoval.

    Stavba NFŠ sa začala 1. septembra 2016, kapacita má byť okolo 22.500 miest.

    “Stavba ide zhruba podľa časového harmonogramu, trochu ju pribrzdila zima. V polovici roku 2018 však už má byť položený trávnik a začne sa s budovaním infraštruktúry. Ku koncu roka 2018 by mal byť štadión hotový,” avizoval premiér.

    Neprajníkom odkázal, že “môžu “frflať tak, ako frflali pri Bratislavskom hrade”.

    “Kričali, že sme ho ukradli, ale ja ho tam stále vidím. A tí, čo kričali, tak sa tam teraz fotia. Tí, čo kričali na hokejový štadión, tam chodia. Buď na koncerty, alebo na hokej. A tí, čo kričia teraz, budú chodiť sem na NFŠ a budú sa tešiť,” zdôraznil.

    Otázku, či si štát uplatní opciu a štadión po jeho dokončení odkúpi, označil Fico za predčasnú.

    “Ja sa budem tešiť, keď štadión bude stáť. Potom budeme riešiť otázku, čo bude alebo nebude,” dodal.

    Predseda predstavenstva ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s., Ivan Kmotrík, ktorého firma je akcionárom spoločnosti NFŠ, je s napredovaním stavby spokojný, a to napriek tomu, že uplynulá tuhá zima spôsobila zhruba trojmesačný sklz.

    “Je reálne, že v priebehu januára či februára bude hrubá stavba hotová. Som spokojný a hrdý, že nám to ide,” povedal novinárom.

    Pretrvávajúcim problémom je podľa jeho slov financovanie. “Ale pre nás je najdôležitejšie, aby to stálo. Je tiež dôležité, aby to tu žilo a nehral sa tu futbal len raz za dva týždne,” uzavrel.

    Nový štadión stavia STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o., ktoré má podľa zmluvy s investorom výstavby – spoločnosťou NFŠ, a. s., postaviť štadión v priebehu 76 týždňov za 49,81 milióna eur bez DPH (59,77 milióna eur s DPH).

    Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna. Štát poskytne NFŠ dotáciu vo výške 27,2 milióna eur, avšak táto bude odpočítaná od kúpnej ceny.

    - Reklama -