Ak je Trump skutočne Putinov agent, tak je to najhorší agent. Takto vidí Tereza Spencerová americký útok v Sýrii

    0
    Na snímke odpálenie striel Tomahawk z americkej vojnovej lode USS Ross (DDG 71) operujúcej v Stredozemnom mori (Autor: TASR)

    „Priebežné výsledky amerického náletu (bez záruky): jeden zabitý sýrsky pilot, najmenej 15 zničených alebo poškodených lietadiel, zničené úložiská paliva a hangáre… Spolu vraj štyri obete a na základni boli v čase útoku aj Rusi,“ poznamenala k nočnej udalosti Spencerová. Tá sa na oblasť Stredného východu dlhodobo zameriava.

    „Spolu 59 rakiet Tomahawk na leteckej základni Šajrát zabilo štyroch sýrskych vojakov a zničilo asi pätnásť lietadiel. Čiže 1,475 Tomahawku – v cene 1,6 milióna dolárov – na jedného zabitého vojaka. Skôr gesto a vyprázdnenie zbrojných skladov než skutočný útok s cieľom napáchať čo najväčšie škody,“ doplnila neskôr v texte pre server Literární noviny.

    S úsmevom si potom ešte rypla do amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vzťahu s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. „Ak je Trump skutočne Putinov agent, tak je to najhorší agent, akého KGB/FSB kedy mala,“ uviedla.

    Americký útok je reakciou na údajný sýrsky útok chemickými zbraňami v provincii Idlib. K nemu sa Spencerová vyjadrila prostredníctvom analýzy pre Parlamentné listy. „Áno, v Idlibe sa niečo stalo, počkajme si však na to, či to bol naozaj sýrsky útok, výbuch džihádistickej chemičky alebo len neuveriteľne morbídne PR cvičenie,“ povedala. Podľa nej tento útok do značnej miery kontrolujú skupiny napojené na al-Káidu. „A práve tie majú aj monopol na informácie,“ dodala.

    „A zatiaľ čo Organizácia pre zákaz chemických zbraní začala len zbierať dáta a vzorky, Británia prišla hneď po prvých správach o údajnom chemickom útoku s tým, že to ,má rukopis Asadovho režimu‘. Čiže máme tu otrepaný scenár, ktorý už sme počas sýrskej vojny videli mnohokrát, čo platí aj pre chvat – tá protiasadovská rezolúcia už musela byť azda vopred pripravená –, s akým Francúzsko, Británia a USA vyštartovali do Bezpečnostnej rady OSN, hoci museli vedieť, že narazia na veto Ruska a Číny. A keď do toho zrazu aj Trump mení rétoriku a myslí si, že po šiestich rokoch vojny, ktorú pomáhal rozpútať jeho predchodca, ,má právo brániť sýrsky ľud‘, človeku je až nevoľno. Takže ďalšie zabíjanie v Sýrii. Nič nové pod slnkom,“ povedala Spencerová.

    Američania útokom oslabujú pozície sýrskeho prezidenta Asada a vytvárajú priestor pre Kurdov. Čím väčší vplyv budú mať Kurdi pri budúcom formovaní Sýrie, tým väčší bude podľa analytičky aj vplyv USA v tejto krajine.

    - Reklama -