Ak ich chcú zavrieť, prosím, nech pokračujú. Podľa Lukašenka by mohlo Bielorusko znovu zaviesť kontrolu na ruských hraniciach

    0
    Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Autor: SITA)

    “Ak chcú zavrieť hranice – prosím, nech pokračujú. Ak tak spravia, my takisto zavedieme hraničné kontroly,” povedal Lukašenko počas návštevy kontrolných staníc na bielorusko-ruskom pohraničí s tým, že predtým, než pristúpi k príslušným opatreniam, počká, ako sa vyvinie politika Moskvy ohľadom tejto záležitosti.

    Rusko zdôvodnilo obnovenie zbežných kontrol vozidiel a pasov na hraniciach s Bieloruskom obavami o bezpečnosť. Minsk totiž vlani vo februári spustil päťdňový bezvízový cestovný režim pre 80 krajín vrátane členských štátov EÚ. Bielorusko zvažuje predĺženie tohto pobytu na 15 dní so zámerom zlepšiť vzťahy s Úniou.

    Bielorusko a Ruská federácie sú dlhodobými spojencami, avšak v posledných rokoch sa ich vzájomné vzťahy zhoršili. Lukašenko vyvinul úsilie o nápravu vzťahov svojej krajiny so Západom tým, že prepustil niekoľko politických väzňov a umožnil, aby sa predstavitelia opozičných strán mohli stať zákonodarcami v parlamente.

    - Reklama -