Ak chcú Nemci prijať všetkých Sýrčanov, pustíme k nim vlaky bez kontroly, vyhlásil Kaliňák

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Ak by Nemecko prejavilo záujem prijať všetkých sýrskych migrantov, Česko a Slovensko pripravia vlakový koridor na ich presun z Maďarska. Zhodli sa na tom dnes na stretnutí v Prahe ministri vnútra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák, informoval server Novinky cz. “Nechali by sme tieto vlaky prejsť bez toho, aby sme migrantov ďalej kontrolovali, iba by sme poskytli sprievod,” povedal Chovanec.

    Problém s utečencami treba riešiť tam, kde vzniká, zhodli sa ministri vnútra ČR a SR. Oba štáty vraj doteraz situáciu zvládajú, utečenci totiž nemajú za cieľ ani Českú republiku, ani Slovenskú republiku. Požadujú však riešenie tam, kde problém vzniká, teda už za hranicami schengenu, napísal spravodajský server iDNES.cz.

    Situácia sa dramatizuje v ostatných dňoch pre stav v Maďarsku, upozornil Chovanec. Slovensko podľa neho veľmi pozorne kontroluje vlaky smerujúce z Maďarska do ČR. “Riešia na dennej báze, prakticky on-line, všetky problémy, ktoré sa objavujú,” ocenil prístup polície.

    Zopakoval, že povinné kvóty nič neriešia. “Nevieme ani, ako by sme ich na území Českej republiky alebo Slovenska udržali,” povedal Chovanec s tým, že utečenci nemajú ani jednu z týchto krajín ako cieľovú. Rovnakého názoru je aj slovenský minister, podľa ktorého je dobrovoľnosť základnou podmienkou integrácie.

    Český minister vnútra príde na Slovensko ešte v septembri, aby rokoval o ďalšom postupe. Okrem toho sa chystá na rokovania ministrov štátov Európskej únie. Českí zástupcovia tam podľa neho budú požadovať vojenské operácie smerom k pašerákom a zamerané na potápanie lodí.

    “Kvóty nie sú schopné zachrániť ľudské životy,” uviedol Robert Kaliňák. Pripustil, že migračná vlna je ťažko zvládnuteľná, zvlášť pre Maďarsko. Európska únia by mala byť aktívnejšia aj za svojimi hranicami, napríklad v Turecku. “Problém treba riešiť tam, kde vzniká,” povedal podľa iDNES.cz Kaliňák.

    Podľa Chovanca európsky systém na zvládnutie migrácie zlyháva. Keby Maďarsko “pustilo” vlnu utečencov naraz, musela by Česká republika vyhradiť na ich umiestnenie verejné budovy. “Sme pripravení požiadať o pomoc armádu,” povedal český minister vnútra.

    Medzi utečencami sa podľa neho veľmi dobre šíria správy o súčasnej situácii, najmä o otvorenom prístupe Nemecka. “Spolková republika Nemecko pozvala všetkých Sýrčanov k sebe,” podotkol Chovanec. Bohužiaľ to podľa neho vedie aj k tomu, že polícia zachytáva v súčasnosti viac falšovaných sýrskych dokladov.

    So svojím slovenským náprotivkom Robertom Kaliňákom sa Chovanec dnes stretol práve pre utečeneckú krízu v Európe a jej dôsledky pre Českú republiku a Slovensko. “S mojím kolegom riešime stále rovnakú tému, to je migračná vlna, ktorá sa dotýka Českej aj Slovenskej republiky,” povedal podľa iDNES.cz český minister vnútra.

    - Reklama -