Ak budú bieli útočiť na moslimov, zradikalizujú sa aj tí umiernení moslimovia. A bude zle, varuje arabista

    0
    Moslimská obec odsudzuje nezmyselný útok vo Finsbury Park (Autor: Reprofoto/Twitter: TelegraphNews)

    „Súdiac podľa spôsobu prevedenia je to úplne jednoznačne reakcia na to, čo sa dialo v poslednom čase. Vrazenie dodávkou do skupiny chodcov, to je presne skopírované z útokov, ktoré sa udiali nedávno. Takže sa obávam, že je to prvý zárodok nenávisti, ktorá vzniká a je naďalej povzbudzovaná,“ povedal bezpečnostný analytik Jan Schneider pre Info.cz.

    Doteraz sa neustále hovorilo o Islamskom štáte. Po útoku v Londýne možno hovoriť už aj o kresťanskom terorizme, ku ktorému prikročil človek, ktorý chce vyvolať konflikt civilizácií – konflikt medzi moslimami a kresťanmi. Schneider však ponúka ešte iný pohľad. Onen Brit mohol byť tiež stúpencom Islamského štátu. „Ja by som túto osobu, aj keď by si to určite sám neprial, označil za príslušníka Islamského štátu, pretože urobil presne to, čo si želá Islamský štát – zvyšovať nenávisť medzi moslimami a ďalšími obyvateľmi,“ dodal.

    Celý článok nájdete TU.

    Schneider sa obáva, že podobné útoky na moslimov budú v Európe narastať. A nie je sám. Názor s ním zdieľa arabista Petr Kubálek. Podobných útokov bude podľa neho pribúdať a bude hroziť, že sa zradikalizuje aj dosiaľ umiernená väčšina moslimov žijúcich v Európe. Starý kontinent sa môže zmeniť na sud s prachom. „Bezpečnostné zložky si pravdepodobne už predtým uvedomili citlivosť tohto problému a videli, že sa môžu vyskytnúť útoky na podobné zariadenia,“ hovorí Kubálek.

    Keď v máji 2013 zabili vojaka Lee Rigbyho, došlo k niekoľkým vandalským útokom na mešity, ale nie na skupiny moslimov, ako sa to stalo teraz. Aj Spojené štáty majú skúsenosti s útokmi na „moslimov“ po 11. septembri 2001. Ich obeťami ale často vôbec neboli moslimovia. Útočníci si len mysleli, že ide o moslimov.

    „Boli to napríklad kopti – kresťania z Egypta. A celá séria útokov z nenávisti zasiahla aj sikhskú komunitu, teda príslušníkov náboženstva z Indie, kde nábožní muži nosia brady a vyzerajú ako moslimovia napríklad z Talibanu,“ dodáva arabista.

    Rovnaký názor má aj zakladateľ strany Realisti Petr Robejšek. Je vraj teraz na moslimoch, aby si všímali, čo sa deje v ich vlastných komunitách, bránili radikalizácii svojich súkmeňovcov a keď už ju vidia, tak to musia nahlásiť úradom.

    - Reklama -