Ak bude zvolený Donald Trump, vzbúri sa armáda, uviedol významný činiteľ z USA

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Rétoriku, ktorú jeden z republikánskych kandidátov na budúceho amerického prezidenta používa vo volebnej kampani, nesie niekdajší šéf CIA Michael Hayden s veľkou nevôľou. V piatok v relácii HBO „Real Time with Bill Maher“ dokonca vyhlásil, že keby Trump napokon uspel vo volebnom zápolení, stal sa americkým prezidentom a vykonával svoj mandát v súlade s tým, čo teraz vyhlasuje, armáda mu zrejme odmietne poslušnosť.

    Za vôbec najkontroverznejší Trumpov výrok považuje Hayden ten o zabíjaní rodinných príslušníkov teroristov. „To by donútilo ľudí premýšľať, pretože na vlastných životoch im veľmi nezáleží, ale, verte či nie, na životoch rodinných príslušníkov im záleží veľmi,“ vyhlásil americký magnát v jednej decembrovej debate.

    Projekt Politifact.com, ktorý overuje výroky politikov, upozornil na to, že zabíjať teroristom rodinných príslušníkov zakazujú Ženevské konvencie. Na túto skutočnosť nadviazal v piatok aj Hayden, ktorý uviedol, že vykonanie takéhoto príkazu by odporovalo všetkým medzinárodným pravidlám o ozbrojenom konflikte. Keby Trump z pozície amerického prezidenta príkaz predsa len vydal, armáda by ho podľa niekdajšieho šéfa CIA odmietla vykonať.

    „Predostreli ste pádny dôvod, prečo nepodporiť kandidatúru Donalda Trumpa. Mohlo by dôjsť k puču,“ vtipkoval na toto konto moderátor programu Bill Maher. Proti tomu sa však Hayden ohradil. Vraj ani náhodou nechcel naznačiť, že by armáda mohla vyvolať štátny prevrat. „Myslím si, že to, o čom ste hovorili, zodpovedá definícii puču,“ trval na svojom Maher.

    Server amerického denníka The Washington Post, ktorý o výrokoch Michaela Haydena, šéfa CIA v rokoch 1999 až 2005, informoval, poukazuje tiež na iný Trumpov výrok o teroristoch, ktorý mnohých donútil zdvihnúť obočie. Republikánsky kandidát vo februári v Južnej Karolíne oznámil, že podporuje waterboarding (technika, pri ktorej sa navodzuje pocit topenia, pozn. red.) a ďalšie podobné metódy výsluchu, pretože mučenie vraj funguje ako spoľahlivý nástroj, prostredníctvom ktorého sa dajú z teroristov vytiahnuť dôležité informácie.

    Používanie waterboardingu zakázal súčasný americký prezident Barack Obama počas svojho funkčného obdobia. Trump sa vyslovil nielen za jeho znovuzavedenie, ale aj za zaradenie takých techník výsluchu, ktoré sú oproti waterboardingu oveľa nekompromisnejšie a tvrdšie.

    autor: luš

    - Reklama -