Ak bol niekto zo Slovenska do únosu Vietnamca zapletený, je to nehorázna vec, hovorí Hrnko

    0
    Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) (Autor: TASR)

    “Nemci nedali uneseného Vietnamca do schengenského informačného systému. Ale výboru sa nebránim. Ak bol do toho niekto zapletený, je to nehorázna vec. Tu už ide o reputáciu štátu, takéto veci sú nemysliteľné. Ale verím, že čo nám povedali naposledy, je pravda,” povedal na margo májového rokovania výboru, keď ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vyhlásila, že Slovensko nemá s únosom nič spoločné.

    Hrnko si nemyslí, že koalícia výbor zablokuje. “A z akých dôvodov? Je tu vážne obvinenie zo strany Nemecka a musíme urobiť všetko pre jeho vyvrátenie. Ak sa to nepodarí, musíme veľmi tvrdo konať,” zdôraznil.

    Opozícia by chcela vypočuť okrem ministerky aj všetkých zainteresovaných, ktorí vlani prišli do kontaktu s vietnamskou delegáciou. Hrnko však upozorňuje, že v kompetencii výboru je pozvať ústavných činiteľov: “Takže nevidím priestor pozývať niekoho iného ako ministerku vnútra. Je na nej, koho si so sebou privedie.” Či je možné predvolať si aj vtedajšieho ministra vnútra a súčasného poslanca a člena výboru Roberta Kaliňáka (Smer-SD), si Hrnko preverí.

    Kedy výbor zasadne, zatiaľ nie je jasné. Opozícia chce podľa Gábora Grendela (OĽaNO) odovzdať podpisy tak, aby sa rokovalo ešte v auguste. Po ich odovzdaní musí Hrnko zvolať výbor do siedmich dní.

    Krajinský kriminálny úrad v Berlíne predpokladá podľa správy mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), že obeť únosu opustila schengenský priestor a vrátila sa do vlasti v slovenskom vládnom lietadle. Túto informáciu prevzali v pondelok (30.7.) večer na svojich weboch prvý program nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, rozhlasové stanice Deutschlandfunk, Deutsche Welle a Severonemecký rozhlas (NDR), ako aj internetové vydania rôznych periodík. Podľa berlínskych vyšetrovateľov niet o použití slovenského vládneho stroja pri únose “takmer žiadnych pochybností”, cituje FAZ z ich správy.

    Kriminalisti v nej poukazujú na stretnutie vietnamského ministra vnútra To Lama a vtedajšieho slovenského ministra vnútra Kaliňáka, ktoré podľa ich názoru “malo jediný účel”, a to “pána Trinha relatívne bezproblémovo dostať zo schengenského priestoru a do Vietnamu”.

    Kaliňák v reakcii uviedol, že v zozname cestujúcich v slovenskom vládnom špeciáli, ktorý poskytli vietnamské úrady, nebolo meno trestne stíhaného občana Vietnamu, nebol prevážaný žiaden ležiaci pacient ani spútaný alebo inak obmedzovaný človek a všetky osoby mali diplomatický pas. “Zaujíma ma však otázka, že ak nemecké úrady, ako tvrdia, skutočne pátrali po občanovi Vietnamu, prečo jeho meno nebolo vložené do schengenského informačného systému, ktorý upozorňuje ostatné krajiny na hľadanú podozrivú osobu?” pýtal sa v stručnom stanovisku Kaliňák.

    - Reklama -