Ak Zeman nevymenuje za ministra Pocheho, Babiš nepodá žalobu na prezidenta

    0
    Andrej Babiš a Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

    Babiš Pocheho na ministra navrhol, avšak Zeman už niekoľkokrát avizoval, že europoslanca do funkcie nevymenuje. Na otázku, či premiér v takomto prípade nepristúpi ku kompetenčnej žalobe, odpovedal, že nie.

    “Nie je dôvod. Na základe schôdzky, ktorú sme absolvovali v Lánoch, som splnil sľub a záväzok v rámci dohody s ČSSD a predpokladám, že dôjde k náhradnej dočasnej alternatíve, keď pán Hamáček povedie ministerstvo zahraničia,” uviedol Babiš.

    Zeman vyčíta Pochemu ústretový postoj k migrantom a ku kvótam na prerozdeľovanie migrantov. Predseda ČSSD Jan Hamáček minulý týždeň po schôdzke s prezidentom pripustil, že rezort diplomacie by mohol viesť dočasne on sám a Poche by zatiaľ pôsobil ako námestník alebo poradca.

    Predseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka podľa webovej stránky ČT24 uviedol, že ak Zeman Pocheho nevymenuje, jediný možný inštitút je kompetenčná žaloba – musí ju však podať premiér. “Ak ju pán premiér nebude chcieť dať, tak my nemáme páky, aby sme ho k tomu donútili,” konštatoval. 

    V prípade, že bude nastupujúci minister vnútra Hamáček poverený aj riadením diplomacie, nesmie to byť podľa Chvojku nadlho, najviac zhruba na dva mesiace.

    Pražský hrad dostal od Babiša celý zoznam kandidátov na ministrov v pondelok dopoludnia. Prezident vymenuje Babišovu druhú vládu na Hrade v stredu o 09.00 h. O dôveru Poslaneckej snemovne chce Babiš požiadať 11. júla.

    - Reklama -