Ak Západ vytvorí spoločnú koalíciu s Ruskom proti ISIS, predá Ukrajinu. Myslí si to český novinár Jefim Fištejn

    0
    Jefim Fištejn, český novinár a bývalý komentátor Svobodnej Evropy (Autor: Archív)

    Novinár Jefim Fištejn nepovažuje za dobrý nápad spojenectvo Ruska a západnej koalície v boji proti Islamskému štátu. Odôvodňuje to zmenou pozície Ruska vo vzťahoch so Západom.

    „Namiesto nebezpečného a nevyspytateľného rivala, ktorý porušuje medzinárodný poriadok a princíp nedotknuteľnosti hraníc, by sme mali zrazu dôležitého a drahého spojenca. Tým by musel Západ obetovať Ukrajinu, kvôli ktorej celá tá priepasť medzi Európou a Ruskom vznikla,“ vysvetľuje.

    Pomoc a sankcie sú nezlučiteľné

    Pokračuje, že ak  „uznáme, že Rusko je konštruktívny dôležitý spojenec, musíme predsa zavrieť oči nad tým, že porušil medzinárodné právo, inak sa to nedá“. Spojenectvo so sebou podľa neho automaticky prináša odpustenie. „Nemôžete od neho chcieť, aby vám pomáhal a zároveň bol v režime sankcií, to je nezlučiteľné. Z toho niečo musí padnúť, buď Rusko ako partner, alebo sankcie. A ak by padli sankcie, v takom prípade Západ de facto uznáva, že ruský postoj voči Ukrajine je tolerovaný a nemusí už za to pykať,“ uviedol.

    „Aj počas stalinských čias bol Stalin povýšený na spojenca, ale zabudlo sa na jeho neuveriteľné zločiny. Vtedy Západ nepodnikol nič, aby bránil národnostné menšiny, ktoré Stalin vysídľoval, a to ani nehovoríme o porušovaní ľudských práv,“ zdôraznil.

    Najmäkšie Francúzsko

    Najmäkším článkom západnej koalície proti Putinovi je podľa Fištejna Francúzsko. „Nikdy nebolo hlavným presadzovateľom sankcií a vieme, že rozloženie politických síl na samotnej francúzskej scéne je také, že len Hollande ešte stojí za tým, že Západ nerobil chybu, keď uvalil sankcie na Rusko. Ostatní aktéri ako Sarkozy či Marine Le Penová to vidia opačne, čiže Paríž môže byť takým istým slabým článkom, ako napríklad Ficovo Slovensko či Zemanova Česká republika,“ uviedol.

    Fico a Zeman z jedného cesta

    Slovenský premiér Fico a český prezident Zeman majú podľa neho veľa spoločného. Obaja síce režim sankcií voči Rusku dodržujú, avšak stále tvrdia, že samotné uvalenie sankcí bolo veľkou chybou. Odôvodňujú to ekonomickými záujmami. Podľa Fištejna je to ale nezmysel, pretože „buď považujeme medzinárodný poriadok za hodnotový projekt, alebo pre nás nestojí ani za deravý groš“.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -