Ak Orbánova strana nezíska vo voľbách väčšinu, zrejme nepôjde do koalície

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    “Neverím, že by Fidesz vstúpil do koalície s ktoroukoľvek opozičnou stranou. V takom prípade by bolo potrebné vypísať nové parlamentné voľby,” uviedol Gulyás pre komerčnú rozhlasovú stanicu Inforádió. 

    Maďarská vládna strana Fidesz je podľa prieskumov jasným favoritom volieb, pomerne vysoký je však aj počet nerozhodnutých voličov. Opozícia podľa agentúry DPA poukazuje na to, že premiér Viktor Orbán si uspôsobil volebný systém tak, aby vyhovoval Fideszu, a silne ovplyvňuje verejnú mienku prostredníctvom štátom kontrolovaných a spriaznených súkromných médií.

    Podpora maďarskej vládnej strany Fidesz však klesla v priebehu dvoch týždňov o dve percentá, volilo by ju 25 percent voličov. Opozičná ultrapravicová strana Jobbik si polepšila o dve percentá na 14 percent, vyplýva z aktuálnych výsledkov prieskumu Publicus, ktorý vypracovali pre spravodajský server vasarnapihirek.hu.

    Tábor priaznivcov Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sa rozrástol v uvedenom období o jedno percento, volilo by ju 13 percent opýtaných. Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) zaznamenala jednopercentný pokles preferencií, v tomto prieskume dosiahla päťpercentnú podporu. Demokratickú koalíciu (DK) by volili tri percentá respondentov, o jedno percento menej než pred dvoma týždňami.

     

     

    - Reklama -