Ak Merkelová nemieni na EÚ niečo meniť, možno pochopiť odporúčania jej vlády Nemcom, aby sa zásobili na vojnu, tvrdí šéfredaktor MF Dnes

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Upozorňuje, že teraz je však situácia naozaj vážna. “Iniciatívu síce nemecká kancelárka prevzala, žiadnu veľkú vôľu niečo meniť na nej však vidieť nie je,” podotýka Plesl.

    Podľa Orbána stratila EÚ schopnosť adaptácie

    EÚ podľa maďarského premiéra Viktora Orbána “stratila schopnosť adaptácie prakticky vo všetkých smeroch”, čo sa podľa neho prejavuje tým, že nie je schopná dodržiavať ani vlastné pravidlá vnútorného chodu. Nedokáže ochrániť svoje hranice a netrestá ani porušovanie rozpočtovej disciplíny. Podľa Orbána by sa tak mali správne orgány Európskej únie vrátiť k tomu, čo majú robiť, pričom hlavne Európska komisia (reprezentovaná dnes hlavne svojím arogantným predsedom Jeanom-Claudom Junckerom) sa má – slovami maďarského premiéra – prestať hrať na politiku. Ako je u Angely Merkelovej zvykom, pri Orbánových slovách ani nepohla brvou.

    Merkelovej sa vzopreli aj v Prahe

    Žiadne emócie neprejavila ani pri vystúpení slovenského premiéra Roberta Fica. Ten kancelárku upozornil, že s bratislavským samitom sa spájajú veľké očakávania a nejde vraj o nič menej ako o “hlboké, zásadné zmeny” vo fungovaní Európskej únie, pričom podľa Fica si lídri dvadsaťsedmičky nemôžu dovoliť v Bratislave sklamať.

    Silnejší verejný tlak na nemeckú kancelárku si podľa Plesla azda ani predstaviť nemožno. A do tejto mozaiky je ešte nutné zasadiť jej krátku zastávku v Prahe, kde sa jej vzoprel aj premiér Bohuslav Sobotka, aj prezident Miloš Zeman sprevádzaný vicepremiérom Babišom a Bělobrádkom aj ministrom zahraničia Zaorálkom.

    Keby diskusiu o EK zamietla pod koberec, bola by to veľká politická chyba

    Ak by sa Merkelovej podarilo na bratislavskom samite diskusiu o Európskej komisii zamiesť pod koberec, bola by to ďalšia jej obrovská politická chyba, myslí si Plesl. Fico má totiž pravdu, že s touto schôdzkou sa spájajú veľké očakávania aspoň v tom smere, že politici budú hovoriť vecne, jasne a konkrétne ako Orbán, nie v bezobsažných frázach ako obvykle.

    Ak bude EÚ v Bratislave prešľapovať na mieste, len prehĺbi hrob, ktorý jej v júni začali kopať britskí voliči a potom si od nich krompáč s lopatou s nadšením prevzal šéf Európskej komisie Juncker.

    Ťažko si možno tiež predstaviť, že keď sa politici v Bratislave k ničomu konkrétnemu nedopracujú, budú nespokojenci ticho čakať na ďalší neúspešný samit.

    Celá Európa sa trasie, ako sa na jeseň zachová Erdogan

    Minimálne Fico s Orbánom, z ktorých jeden bude doma a druhý skoro doma, si určite nenechajú ujsť príležitosť vymedziť sa voči Merkelovej a francúzskemu prezidentovi Françoisovi Hollandovi.

    Trhlina v Európskej únii by sa tým podľa Plesla významne zväčšila. A to vo chvíli, keď sa celá Európa trasie, ako sa na jeseň zachová turecký prezident Erdogan, až mu EÚ odoprie bezvízový režim. Premiér Orbán už tiež oznámil, že chce na hranici so Srbskom postaviť ďalší plot proti migrantom.

    “Ak Angela Merkelová ani tak necíti potrebu niečo na EÚ meniť, možno pochopiť, že jej vláda Nemcom odporúča, aby sa radšej zásobili na vojnu,” dodáva Plesl.

    - Reklama -