Ak Británia opustí EÚ, hrozí Londýnu strata postavenia finančnej mekky

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Táto globálna inštitúcia podporujúca finančnú stabilitu uviedla, že vplyvný sektor finančných služieb Londýna by stratil moc v dôsledku straty tzv. cezhraničných práv. Tie umožňujú kvalifikovaným pracovníkom pracovať v ktorejkoľvek členskej krajine EÚ bez toho, aby si v každom z 28 štátov eurobloku museli vybavovať separátne povolenie, píše agentúra AP.

    Tieto práva majú pre Britániu rozhodujúci význam, lebo veľká časť jej ekonomiky je postavená na službách – predovšetkým vo finančnom sektore, ako je účtovníctvo, bankovníctvo a daňové poradenstvo.

    Názor MMF posilnila dnešná správa centrálnej banky Spojeného kráľovstva, ktorá tiež varovala, že tzv. Brexit by mohol dostať britskú ekonomiku do recesie.

    “Hlasovanie za odchod by privodilo zdĺhavé obdobie zvýšenej neistoty, čo by viedlo k nestabilite finančného trhu a zasiahlo produkciu,” uviedol MMF počas svojej pravidelnej kontroly stavu britskej ekonomiky.

    Rozhodnutie odísť z EÚ by znamenalo, že Británia by si musela vyjednať podmienky svojho odchodu a nového vzťahu s EÚ – a tento proces by istý čas trval.

    MMF zdôraznil, že EÚ má obchodné dohody so 60 ekonomikami, ktoré nie sú jej členmi, a potenciálne dohody s ďalšími 67 krajinami. Rokovania, ktoré by to vyriešili, by si vyžiadali určitý čas.

    “Tieto procesy a ich prípadné výsledky by mohli zostať nevyriešené na celé roky, vážne zaťažiť investičnú a ekonomickú náladu počas prechodného obdobia a znížiť produkciu,” pokračoval MMF. “Navyše, volatilita kľúčových finančných trhov by pravdepodobne vzrástla tak, ako sa trhy prispôsobujú novým okolnostiam.”

    - Reklama -