Ajaj, v Nemecku zverejnili čísla k Afgancom. To bude zase kriku

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Ako uvádza denník Die Welt, počet Afgancov v Nemecku sa od roku 2010 päťnásobne zvýšil. Zatiaľ čo pred siedmimi rokmi sa v krajine zdržiavalo okolo 50-tisíc afganských žiadateľov o azyl, vlani ich už bolo vyše štvrť milióna. Nárok na udelenie azylu či inej formy ochrany má pritom len asi polovica z nich. Desaťtisíce neúspešných žiadateľov o azyl sa však Nemecku dlhodobo nedarí deportovať.  

    Zatiaľ čo v minulých rokoch dostal azyl každý druhý Afganec, tento rok ide zhruba o 44-percentnú úspešnosť. Tieto počty však v skutočnosti nehrajú veľkú rolu, pretože nemecké úrady nemajú takmer žiadne páky, aby prinútili Afgancov vrátiť sa do ich krajiny. Podľa údajov ministerstva vnútra Nemecko dobrovoľne opustilo len 3 300 Afgancov. Veľký optimizmus nevzbudzujú ani tohtoročné čísla. Podľa hovorcu ministerstva vnútra ide zatiaľ asi o 800 Afgancov.

    Hoci sú čísla deportovaných Afgancov v uplynulých dvoch rokoch veľmi nízke, predtým bola situácia ešte horšia. V rokoch 2013 až 2015 úrady ročne deportovali menej ako desať neúspešných žiadateľov o azyl z Afganistanu. Až do októbra minulého roka spolu Nemecko a Afganistan v oblasti deportácií nespolupracovali. Lenže ani uzavretá spolupráca neprináša významné výsledky. V piatich vybavených hromadných letoch krajina do augusta deportovala približne len stovku Afgancov.

    Ako uvádza Die Welt, celý proces navyše pribrzdil samovražedný atentát na nemeckú ambasádu v Kábule 31. mája. Možné zvýšenie počtu deportácií tak do značnej miery záleží na bezpečnostnej situácii v Afganistane. V krajine síce už roky zúri občianska vojna, ale spolková vláda označuje riziko útoku na civilistov zo strany Talibanu za „nízke“. Z pohľadu OSN sú však životy civilistov v Afganistane stále v nebezpečenstve. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka ich v dôsledku bojov medzi vládou a islamistami zomrelo takmer 1 700.

    Počet legálne či ilegálne žijúcich Afgancov v Nemecku sa pravdepodobne bude zvyšovať aj v nasledujúcich rokoch. Za prvých šesť mesiacov tohto roka podalo žiadosť o azyl 86 000 migrantov a utečencov z Afganistanu. Takmer štrnásťtisíc z nich dostalo štatút utečenca a ďalších 5 200 inú formu ochrany. U všetkých týchto 19 000 Afgancov zároveň platí, že ich nemôžu vyhostiť. Die Welt však upozorňuje, že u žiadateľov o azyl z iných krajín pritom toto opatrenie úrady uplatnili len v 8 000 prípadoch.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -