Ajaj. Už to tam zase začína vrieť. Bruselu zrejme čoskoro pribudnú vrásky na čele

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Ukrajinská armáda oznámila, že v decembri v bojoch padlo 17 vojakov a približne rovnaký počet v januári. K dispozícii nie sú žiadne spoľahlivé údaje zo strany separatistov. Všetko však nasvedčuje tomu, že konflikt začína opäť naberať na obrátkach,“ usudzuje Miller, ktorý sa vypravil priamo do levovej jamy. Teda do pruhu zeme širokého 350 metrov, ktorý rozdeľuje obe znepriatelené strany, a tvorí tak akési nárazníkové pásmo.

    Priestor pravidelne monitorujú aj zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. „Priamym dôsledkom neustálych výpadov oboch strán na území nepriateľa je eskalácia napätia. Vojaci sú v poslednom čase čoraz trúfalejší a v snahe skryť svoje zbrane väčšieho kalibru, ktoré sú podľa dohôd z Minska zakázané, s nami hrajú hru na schovávačku,“ uviedol pre Rádio Slobodná Európa pozorovateľ Alexander Hug s tým, že minulý rok došlo k porušeniu prímeria 300 000-krát.

    Neustále sa zhoršujúcej situácie sú si vedomí nielen vojaci a pozorovatelia, ale aj tamojší obyvatelia. „Máme tu všetci neodbytný každodenný pocit, že nám smrť klope na dvere. Boli by sme radi, keby tu konečne zavládol mier,“ cituje Miller učiteľku základnej školy Lyudmilu Alekseyevnovú, ktorá pozoruje svojich žiakov pri hre na klzisku. Veľkým problémom je okrem neustáleho ostreľovania z oboch pozícií aj ilegálne pašovanie paliva a jedla.

    Priekupníci podľa odhadov kyjevských úradov zarábajú na situácii milióny a čierny trh deň čo deň prekvitá. V Novoluhansku sa na miestnych farmách chová asi 93 000 svíň a denne sa produkuje asi 20 ton mäsa, z ktorých je väčšina ilegálne dodávaná separatistom. Regionálny guvernér Pavlo Zhebrivsky však aj navzdory tvrdeniu aktivistov a miestnych ľudí hovorí, že po príchode 46. práporu skončil presun 98 % pašovaného tovaru.

    Bez ohľadu na to, či dôjde v blízkej budúcnosti k obnoveniu konfliktu, alebo nie, ukrajinská armáda sa momentálne cíti podľa Millera sebavedomejšie ako v predchádzajúcich troch rokoch. „Rozpočet na obranu bol zvýšený o šesť miliárd dolárov a Ukrajina vytvorila podľa ministra obrany Poltoraka armádu pozostávajúcu z 250 000 mužov. Pritom v apríli 2014 disponovala len asi 5 000 až 6 000 vojakmi pripravenými na okamžité nasadenie do vojny. Minulý mesiac navyše ukrajinská armáda získala novú raketu s doletom 60 km,“ uzatvára Miller.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -