Aj vy ste les? Tak si radšej sadnite, tu je reakcia vlastníkov neštátnych lesov, ktorá vás zrejme nepoteší

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Facebook/My sme les)
    Na oficiálnej stránke Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa krátko po vzniku iniciatívy My sme les ozvali majitelia súkromných lesov na čele s Milanom Ovseníkom. Práve on je podpísaný pod reakciou vlastníkov neštátnych lesov, ktorá sa objavila aj na portáli Lesmedium.sk
     
    Text, pod ktorým je podpísaný Ovseník, je priamou reakciou na iniciatívu My sme les a autor si v ňom nedáva servítku pred ústa, keď ako argument používa to, že národné parky na Slovensku sú zriadené „na nedemokratických praktikách zločinného režimu minulosti“. 
     
    „V období temna a neslobody bez nášho súhlasu pracujúci ľud pod taktovkou komunistickej moci povyhlasoval na našich pozemkoch národné parky a iné chránené krajinné oblasti a ani po 28 rokoch sa nedokázal už demokratický štát vysporiadať s týmito krivdami minulosti a v slušnosti a spravodlivosti sa dohodnúť,“ píše sa v reakcii. 
     
    Dohodnúť, aj keď nie je jasné s kým, sa chce únia na tom, ako „vo verejnom záujme dôstojne zabezpečíme to, čo požaduje verejnosť“. Zabezpečiť, aby sa zastavila devastácia národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku, tak ako požadujú ľudia z iniciatívy My sme les, by mali podľa textu práve „súkromní vlastníci a obhospodarovatelia lesov“. 

    Národné parky nepatria všetkým? 

    Z reakcie Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov sa zdá, ako keby jej členovia nesúhlasili s tým, že národné parky, a teda aj lesy v nich, patria všetkým. V texte sa dokonca píše, že majetok súkromných vlastníkov lesov si chce privlastniť „niekto iný“. Pravdepodobne sú nimi myslení iniciátori kampane My sme les. 
     
    „S úžasom na štátny sviatok, v Deň boja za slobodu a demokraciu zisťujeme, že si náš majetok opäť chcú privlastniť iní v mene vyššieho, vraj verejného záujmu. Ostro protestujeme proti kampani ,My sme les – kto ohrozuje les, ohrozuje aj nás', ktorej aktéri tvrdia, že národné parky patria nám všetkým – teda celej spoločnosti, a hľadajú triedneho nepriateľa zodpovedného za odumieranie našich hôr v podobe poctivých hospodárov v lesoch, ktoré pestovali naši dedovia a predošlé generácie,“ píše únia v stanovisku. 
     
    Nechýbajú slovné spojenia ako „temné praktiky minulosti“ či „hon na čarodejnice“, z ktorého Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov viní práve zakladateľov spomínanej iniciatívy. 
     
    „Odmietame lacné heslá založené na praktikách temnej minulosti, založené na pretvárke, lži a faloši, na hone na čarodejnice. Odmietame mediálne praktiky zavádzajúce verejnosť a vytvárajúce jediných spasiteľov ochrany prírody a krajiny a žiadame slušnú a úprimnú komunikáciu založenú na hodnotovom základe Európskej únie, ktorej je náš štát členom. Na demokracii, na rovnosti, na právnom štáte, na rešpektovaní ľudských práv,“ píše sa v závere textu, pod ktorým je podpísaný predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.  
     
    Parlamentné listy kontaktovali v tejto veci Úniu regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska mailom s prosbou o vyjadrenie, ale zatiaľ bezvýsledne. 

    Kto je les?

    Občianska iniciatíva My sme les, ktorú v čase písania tohto článku podporovalo prostredníctvom internetového formulára viac ako 57 000 ľudí, má za cieľ zastaviť devastáciu národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku. Na sociálnej sieti má táto kampaň ešte o niečo vyššiu podporu. Facebookovú stránku My sme les sleduje takmer 60 000 používateľov. 
     
    Video na podporu projektu občianskej iniciatívy videlo za osem dní od uverejnenia na Facebooku viac ako 1,3 milióna ľudí a vyše 53 000 z nich ho aj zdieľalo na svojich profiloch. V zázname vystupuje viacero známych osobností vrátane herečky Zuzany Krónerovej či moderátorky Adely Banášovej a ďalších známych osobností, ktoré sa pridali a povedali si: „My sme les!“
     
     
    Dôvody na založenie tohto projektu, za ktorým stoja Erik Baláž, Karol Kaliský, Jonáš Karásek, Ľudmila Kolesárová, Jakub Ptačin, Rastislav Mičaník, Jakub Mrocek a Iveta Niňajová, sa dajú nájsť na oficiálnej stránke iniciatívy
     
    „Sme ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa zastavila devastácia národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku. Sme zhrození z bezohľadnej ťažby dreva, ktorá v nich prebieha. Sme znepokojení z prístupu štátnych orgánov, ktorý ich ohrozuje. Sme ľudia, ktorí milujú lesy a chcú ich chrániť aj pre budúce generácie,“ píše sa v úvode. Žiadne privlastňovanie si súkromného majetku v podobe lesov, o ktorom píše v reakcii Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov SR, sa však na stránke iniciatívy nespomína. 
     
    Nad ťažbou dreva v slovenských horách, ktorú občianski aktivisti označili za bezohľadnú, sa pozastavil aj opozičný poslanec a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Na svojom facebookovom profile uverejnil dve fotografie Kráľovej hole. Jednu z roku 2006, keď bol vrch a jeho okolie ešte pomerne husto zalesnený, a druhú z roku 2017, na ktorej je situácia už celkom odlišná. „Bezohľadnosť nemá hraníc. Toto naozaj treba zastaviť!“ píše Kollár v komentári k fotografiám. 
     
     
    Len pripomeňme, že na stave slovenských lesov sa mimoriadne negatívne podpísala veterná smršť z novembra 2004, ktorá zrovnala so zemou 12-tisíc hektárov lesa v páse dlhom vyše 30 kilometrov. Väčšina škôd bola v Tatranskom národnom parku. Podobne negatívne zapôsobila na slovenské lesy aj lykožrútová epidémia.
     
    - Reklama -