Aj takto môže vyzerať „žiadateľ o azyl“. Šampanské, drahé autá, luxusné nevestince…

    0
    Viedenský „Manhattan“ pri Dunaji (Autor: Hans Štembera)

    Už dlhé mesiace sa v Európskej únii hovorí o boji proti prevádzačským gangom, ktoré na kontinent privážajú ilegálnych utečencov z afrického kontinentu a z krajín Blízkeho východu. Až doteraz v tomto náročnom boji ťahali európske úrady za kratší koniec a zrejme sa to nezmení ani v budúcnosti. Ale teraz sa dostavil aspoň čiastkový úspech a po operácii plánovanej niekoľko mesiacov sa podarilo tamojším úradom zatknúť na území Rakúska sedemnásť z dvadsiatich štyroch členov prevádzačského gangu.

    Ako poznamenáva Kronen Zeitung, členovia prevádzačského gangu pochádzali zo Sýrie a Iraku a v Rakúsku boli registrovaní ako žiadatelia o azyl. Na rozdiel od často kritizovaných žiadateľov o azyl sa im podarilo uplatniť na pracovnom trhu. Je však otázkou, či ich flexibilitu ocení aj súd, ktorý sa začne v najbližších týždňoch. Niektorí zo zatknutých mužov už boli obvinení z konkrétnej trestnej činnosti, ďalší na obvinenie ešte len čakajú.

    Dobre organizovanému prevádzačskému gangu sa podarilo od roku 2015 ilegálne prepašovať na kontinent približne tisíc migrantov. Za tento čas si dokázal zarobiť minimálne štyri milióny eur. Členovia gangu sa na verejnosti nijako netajili svojimi nadštandardnými príjmami. Nosili drahé hodinky, preháňali sa po uliciach Viedne v luxusných automobiloch, popíjali aj napriek svojej moslimskej viere najlepšie šampanské a zúčastňovali sa bujarých večierkov v prvotriednych kluboch a nevestincoch.

    V Rakúsku mal medzinárodný gang svoju hlavnú centrálu, no nelegálnych migrantov prevádzal aj do Nemecka. Vyšetrovateľom sa zatiaľ podarilo zistiť, že každý migrant zaplatil 1 200 eur – bez ohľadu na to, či bolo jeho cieľovou stanicou Nemecko alebo Rakúsko. To pritom podľa početných správ považovalo mnoho dezinformovaných migrantov za „podradnejšiu“ krajinu ako vysnívaný „nemecký raj“, kam prúdi väčšina z nich.

    Všetkých sedemnásť členov gangu navyše dostávalo vzhľadom na svoj štatút žiadateľa o azyl tisíce eur z vreciek rakúskych daňových poplatníkov. Nedávno denník Kronen Zeitung publikoval utajený audit, z ktorého vyplynulo, že mestská rada vo Viedni v podstate stratila kontrolu nad rozdeľovaním sociálnych dávok. Polovicu zo sumy dostávajú migranti a celkové náklady na štedrý sociálny systém narástli za štyri roky zo 626 miliónov na 1,6 miliardy eur.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -