Aj takto môže vyzerať zelený politik. Neuveriteľný príbeh o švédskom poslancovi uctievajúcom Alaha

    0
    Ilustračné foto: Malmö, Švédsko (Autor: ReproFoto: youtube)

    Poslanec zelených Jasra Khan bol nútený rezignovať potom, ako švédska televízia zverejnila zábery, na ktorých odmieta moslimský politik podať ruku novinárke. Namiesto pozdravu obvyklého v našich zemepisných šírkach si iba položil ruku na srdce. Jeho kolegovia zo Strany zelených pripustili, že o jeho extrémnych postojoch voči ženám vedeli, ale rozhodli sa mu dať aj tak príležitosť. Teraz uznávajú, že to bola z ich strany chyba.

    Kritika správania Khana voči ženám prišla nielen z radov ostatných politických strán a médií, ale aj od jeho straníckych kolegov. “Dostal som silne nesúhlasné reakcie od členov našej strany, ktorí vyjadrovali skutočne značné pohoršenie. Je evidentné, že výbor strany pochybil, keď ho zaradil na kandidátku,” povedal švédskemu denníku Aftonbladet predseda straníckeho výboru Joakim Larsson s tým, že nemá informácie, či odmietajú podávať ruku ženám aj niektorí ďalší moslimskí členovia strany.

    K celej udalosti sa vyjadril vo švédskej televízii tiež “zelený” minister pre školstvo Gustav Fridolin. Spomenul, že on sám osobne si neuvedomil, že by odmietnutie podania ruky žene mohli vnímať ženy ako osobný útok. “Musíme si však pripustiť, že čelíme problémom súvisiacim so stretom kultúrnych odlišností, ktoré existujú nielen po celej krajine, ale aj vo vnútri Strany zelených,” pripustil tridsaťdvaročný minister v rannom programe televízie.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Ďalší zlý signál vyslali švédski zelení voči voličom začiatkom tohto týždňa, keď bol nútený rezignovať ich minister pre bývanie a územný rozvoj Mehmet Kaplan. Švédska televízia totiž odhalila, že sa pri večeri osobne stretol so známymi tureckými nacionalistami, ktorí sa nazývajú Siví vlci. V posledných desaťročiach majú podľa všetkého na svedomí mnoho politických vrážd a násilností a vyznávajú rýdzo islamistický postoj.

    Ďalej sa tiež odhalilo, že moslimský minister Kaplan vyznáva antisemitské názory. Pred šiestimi rokmi údajne porovnával Izrael s nacistickým Nemeckom. “Dnešný Izrael zaobchádza s Palestínčanmi rovnako ako nacisti v tridsiatych rokoch minulého storočia so židmi,” vyhlásil podľa informácií denníka Svenska Dagbladet Kaplan. Po zverejnení týchto skutočností sa rozhodol Kaplan rezignovať. Socialistický premiér Löfven v pondelok oznámil, že rezignáciu ministra pre bývanie a územný rozvoj prijal.

    Zelení sa navyše snažili tlačiť na švédsku televíziu STV, aby reportáž o stretnutí Kaplana s tureckými nacionalistami nevysielala. Televízia sa však rozhodla nielen uverejniť reportáž, ale aj dôkazy o neprípustnom nátlaku zo strany hovorcu strany Magnusa Johanssona. Hovorcu následne jeho stranícki kolegovia suspendovali. V novembri zase vzbudilo ohlasy vystúpenie vicepremiérky Romson za zelených, ktorá sa rozplakala v priamom prenose, keď oznamovala, že krajina musí obmedziť prisťahovalectvo.

    - Reklama -