Aj fajčiari majú svoje práva. Írsky minister zdravotníctva spôsobil odporcom cigariet šok

    0
    Ľudia si väčšinou dávajú za predsavzatia povrchné a viditeľné veci, akými sú napríklad prestať fajčiť. (Autor: SITA)

    Írski fajčiari sa proti takýmto absolútnym zákazom zatiaľ márne bránia. Významne im však teraz pomohlo aktuálne vyhlásenie írskeho štátneho ministra zdravotníctva Finiana McGratha, ktorý tvrdí, že v nefajčiarskych krčmách, baroch a reštauráciách by mali byť aj priestory pre fajčiarov.

    Na Írsko veľmi odvážne vyhlásenie získalo okamžite veľkú odozvu, a to nielen medzi fajčiarmi, ale aj nefajčiarmi. McGrath v danej súvislosti spomenul napríklad Portugalsko, Nemecko a Rakúsko, kde spolužitie fajčiarov a nefajčiarov takto funguje bez problémov.

    Finian McGrath, sám fajčiar, tak len po mnohých rokoch zopakoval svoje osobné názory, že fajčiari by mali mať v reštauráciách vyhradené svoje priestory. V novej pozícii však majú jeho slová oveľa väčšiu vážnosť. Ľudia by mali mať oveľa viac súcitu s fajčiarmi, ktorí sa snažia zbaviť tohto zlozvyku, ale z rôznych dôvodov sa im to nedarí, povedal tiež írsky štátny minister pre zdravie Finian McGrath.

    „My fajčiari máme nebezpečnú závislosť, každý deň sa jej snažíme vzdať alebo ju aspoň obmedziť, ale doposiaľ sa nám to nepodarilo, bohužiaľ, to by však nemal byť dôvod vyradiť nás zo spoločnosti,“ zdôraznil McGrath.

    „Osobne cítim, že fajčiari si v snahe prestať fajčiť občas dávajú malé ciele. Chápem obavy ľudí pred zdravotnými dôsledkami fajčenia, ale realita je realita a stále nás fajčí veľa,“ dodal.

    Čo by uprednostnil on? Vzdelávací program, ktorý by mal čo najskôr odradiť mladých ľudí od toho, aby začali fajčiť, aby nepodľahli už na začiatku tejto závislosti. „Myslím si, že by nebola žiadna škoda, keby sme namiesto ďalších zákazov pripravili vnútroštátnu diskusiu na túto tému,“ uzavrel svoje vyhlásenie McGrath.

    - Reklama -