Agenti Islamského štátu medzi utečencami. Už sa o nich hovorí aj na samite G20

    0
    Zľava: Barack Obama, prezident USA a Recep Tayyip Erdogan, prezident Turecka (Autor: SITA)

    K piatkovým útokom, ktoré si vyžiadali takmer 130 mŕtvych, sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan preto vyzval svetových lídrov, aby boj proti terorizmu zaradili medzi priority. Informuje britský The Guardian.

    „V boji proti terorizmu sa teraz nachádzame v bode, kde slová končia,“ vyhlásil Erdogan. Francúzsky prezident François Hollande svoju účasť na samite zrušil. Dôvodom sú tragické udalosti uplynulých dní v Paríži. Prezident teraz dohliada na zvýšené bezpečnostné operácie v metropole Francúzska. Podľa tureckých zdrojov ho na samite zastupujú francúzski ministri financií a zahraničia. V jeho neprítomnosti bude skupina G20 diskutovať aj o možnej infiltrácii teroristov z IS medzi utečencov. Táto obava vychádza zo zverejnenej informácie, že jeden z útočníkov teroristických útokov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas. Zatiaľ však nepotvrdili pravosť dokladu.

    Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa na okraj samitu vyjadril, že by sme „nemali miešať dve rôzne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy“. „Ten, kto je zodpovedný za útoky v Paríži, … je zločinec a nie utečenec alebo žiadateľ o azyl,“ doplnil Juncker v súvislosti s už identifikovaným útočníkom, ktorým je 29-ročný Francúz.

    „Chcel by som vyzvať tých v Európe, ktorí sa snažia meniť prijatú migračnú agendu, aby ju brali vážne a nepodliehali zjednodušeným reakciám, ktoré sa mi nepáčia,“ uviedol ďalej Juncker.

    V tejto súvislosti už Poľsko ústami svojho designovaného ministra pre európske záležitosti Konrada Szymańského vyhlásilo, že po parížskych útokoch nevidí politickú možnosť, ako splniť rozhodnutie Európskej únie o rozdelení utečencov podľa kvót.

    - Reklama -