Afričan ubodal farára dáždnikom. V Berlíne

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    Ľudia z Afriky a Blízkeho východu sa od začiatku migračnej krízy dopustili mnohých zločinov, ktoré znepokojujú nemeckých kriminalistov. Ale ešte nikdy zrejme páchateľ na vraždu nepoužil „nástroj“, ktorým sa obvykle chránime pred dažďom. Práve dáždnikom minulý týždeň vo štvrtok v neskorých hodinách ubodali na smrť pastora katolíckej francúzskej komunity Dr. Alain-Florenta Gandouloua. K činu došlo v berlínskej štvrti Charlottenburg neďaleko tamojšieho kostola sv. Tomáša, kde sa práve skončila skúška speváckeho zboru.

    Svedkovia neskôr vypovedali, že počuli hádku medzi dvoma mužmi vo francúzštine. Po hlučnej výmene názorov jeden z nich zrazu zastonal od bolesti a potom nastalo ticho. Zavraždeného 54-ročného farára našli vyšetrovatelia krátko po polnoci, pričom mal hlavu pobodanú dáždnikom. Vďaka všímavosti náhodných svedkov polícia čoskoro dolapila hlavného podozrivého. Je ním 26-ročný migrant z Kamerunu.

    O deň neskôr muža predviedli pred sudcu, ktorý na neho vydal zatykač. „Zatknutý muž sa teraz nachádza v rukách psychiatra na klinike,“ uviedol hovorca polície. Redakcii denníka Bild sa podarilo ďalej zistiť, že vrah svoju obeť poznal. Motív vraždy však zatiaľ nie je známy. Ale jedno je isté. Zavraždený farár bude svojim „ovečkám“ chýbať. Na jeho bohoslužby údajne chodilo pravidelne až 250 veriacich katolíkov.

    Pred farnosťou v Charlottenburgu v Berlíne už mnohí z nich zapálili sviečky a položili kvety. Tamojšie katolícke spoločenstvo nenachádza dostatok slov, aby vyjadrilo svoju ľútosť a smútok. „Náš farár tu bol vždy pre druhých. Bol pre veriacich veľkou oporou a práve kvôli nemu chodili mnohí z nich pravidelne do kostola. Pokrstil napríklad aj môjho syna. Som strašne smutný,“ cituje denník príslušníka tamojšej frankofónnej katolíckej komunity Joachima Mocha, ktorý neskrýva svoje slzy.

    Zavraždený farár pochádzal z Konga a svoj doktorský titul získal v Bonne, odkiaľ sa pred rokmi presťahoval práve do Berlína. Navzdory svojim prisťahovaleckým koreňom si u veriacich v Charlottenburgu získal značný rešpekt a stal sa jedným z najobľúbenejších farárov. V berlínskom kostole sv. Tomáša mal bohoslužby každý piatok a sobotu. Okrem toho sa venoval práci pre utečencov.

    - Reklama -