Acqua alta v Benátkach. Nadpriemerne vysoký príliv zaplavil štvrtinu mesta

    0
    Ľudia prechádzajú po zaplavenom Námestí sv. Marka v Benátkach v Taliansku 4. júna 2020. Benátky opäť zaplavil takmer rekordný príliv, ktorý je v tomto ročnom období zriedkavý. (Autor: TASR)

    Výška morskej hladiny dosiahla vo štvrtok večer 116 centimetrov, čo je tretia najvyššia hodnota, akú v meste lagún namerali počas júna.

    Takto vysoké prílivy, nazývané acqua alta, sú v Benátkach v tomto období roka zriedkavé. Podľa expertov ho tentoraz vyvolali pozostatky atmosférického systému, ktorý vznikol nad Atlantickým oceánom a v sprievode silného vetra a dažďa zasiahol aj severné oblasti Talianska.

    Ďalší nadpriemerne vysoký príliv sa očakáva v noci z piatka na sobotu. Doposiaľ najvyšší júnový príliv zaznamenali v Benátkach v roku 2012, keď morská hladina  stúpla na 121 centimetrov. V júni 2016 dosiahla 117 centimetrov.

    Napriek nadpriemerne vysokému štvrtkovému prílivu zatiaľ miestne úrady nenainštalovali na uliciach lávky pre chodcov. Tie sa spravidla zvyknú využívať len od septembra do apríla, keď je úroveň morskej hliadiny v Benátskej lagúne najvyššia.

    Do Benátok i ostatných talianskych prístavov stále nemôžu prichádzať lode s turistami, čo je jedno z opatrení zavedené proti šíreniu nového koronavírusu.

    - Reklama -