Absolútne ma zarazilo, že Sulík chce vynakladať nové zdroje na prenájom pôdy v Afrike. A to hlavne keď sa bavíme o utečencoch z území, ktorí momentálne zažívajú podobnú genocídu, akú zažívali Židia počas druhej svetovej vojny, vyhlásila Schlesinger

    0
    Romana Schlesinger, ľudskoprávna aktivistka (Autor: SITA)

    „V prvom rade ma zaskočila jednoznačnosť riešení Richarda Sulíka, ktoré sú radikálne a nereflektujú skutočný proces prijímania migrantov na území Európskej únie. Únia a jej jednotlivé štáty vynaložili nemalé finančné prostriedky na to, aby zriadili a systematicky ošetrili otázku prijímania migrantov, vybudovania sietí, ľudských zdrojov, záchytných táborov či procesov,“ informovala. To, že na Slovensku nemáme zatiaľ masovú skúsenosť, podľa nej neznamená, že utečenecké tábory tu už roky nefungujú, práve naopak.

    Sulík navrhuje zriadenie tábora v Afrike

    „Absolútne ma zarazilo, že Sulík chce vynakladať nové zdroje na prenájom akejsi pôdy niekde v Afrike. A to hlavne keď sa bavíme o utečencoch z území, ktorí momentálne zažívajú podobnú genocídu, akú zažívali Židia počas druhej svetovej vojny,“ vysvetlila Schlesinger. Jedným zo štyroch navrhovaných riešení predsedu SaS Richarda Sulíka je totiž zriadenie exteritoriálneho tábora na území napríklad severnej Afriky financovaného z Európskej únie, kde budú sedieť sudcovia z krajín únie a budú posudzovať žiadosti o azyl. „Predseda strany si asi nenaštudoval, že len zlomok migrantov sa nakoniec naozaj ocitne v EÚ a že väčšina z nich hľadá zázemie v táboroch v Libanone a Turecku,“ uviedla pre agentúru SITA s tým, že jeho riešenia sú jednak nerozmysleným plytvaním z pohľadu ekonomického a z pohľadu ľudského stratou humanistických ideí, na ktorých bola Európska únia vybudovaná.

    Prijímanie utečencov nie je funkčným riešením

    Na jej názor na sociálnej sieti reagovala i strana Sloboda a Solidarita. „V súvislosti s výrokmi Romany Schlesinger opakujeme, že podľa nás nie je prijímanie utečencov funkčným riešením. Mrzí nás, že Romana tento názor nezdieľa,“ píše sa v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla jej hovorkyňa Katarína Svrčeková. Nezdieľanie názoru je však podľa SaS dôkazom toho, že rozídenie ciest bolo správne rozhodnutie. „Želáme jej veľa šťastia do budúcnosti,“ uviedla strana.

    Aktivistka sa pre nevstúpenie do SaS rozhodla v máji. Jedným z dôvodov je podľa nej i vyjadrenie predsedu strany Richarda Sulíka v júnovom rozhovore pre portál Aktuality.sk. „Sulík je ochotný vzdať sa v programe svojej strany registrovaných partnerstiev v prípade, ak vstúpi do predvolebnej koalície s OĽaNO a hnutím NOVA, čo ma veľmi zarazilo,“ poznamenala na záver.

     

    - Reklama -