Abdeslam sa zbavuje zodpovednosti: Prenajal som autá a hotelové izby, nič viac. Vinu zhodil na iných

    0
    Zatknutie Salaha Abdeslama v bruselskej štvrti Molenbeek (Autor: SITA)

    Informovala o tom dnes televízia BFMTV, ktorej sa z policajných zdrojov podarilo získať prepis Abdeslamovho výsluchu. Abdeslam sa vyšetrovateľom priznal, že na žiadosť členov kománd, ktoré neskôr útočili v Paríži, prenajal autá a zabezpečil hotelové izby. Tvrdí, že nič viac neurobil. 

    Vyhlásil, že s Abaaoudom sa spoznal vďaka svojmu bratovi Brahimovi. “To on mi vysvetlil, že Abaaoud je zodpovedný”. Tvrdil, že Abaaouda stretol len raz v živote – v noci z 11. na 12. novembra 2015 v belgickom meste Charleroi. Podľa televízie BFMTV však Abdeslam v tejto veci podľa všetkého nehovorí pravdu, pretože v roku 2010 boli Abdeslam a Abaaoud spoločne v Belgicku odsúdení za lúpež. 

    Abdeslam potvrdil, že podľa pôvodných plánov mal byť jedným zo samovražedných atentátnikov na národnom štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis. “Mal som vojsť na štadión ako divák. Ale nemal som lístok. Rozmyslel som si to, keď som parkoval auto (pri štadióne). Vyložil som svojich troch pasažierov (neskorších atentátnikov) a šiel som preč. Vozil som sa len tak,” vyhlásil zadržaný. 

    Abdeslam vypovedal, že z troch mužov, ktorých priviezol pred Stade de France, poznal len Bilala Hadfiho. Zvyšní dvaja boli “Iračania”, ktorých nepoznal. Vyšetrovatelia počas výsluchu predložili Abdeslamovi fotografiu Najima Laachraouiho, ktorý pre útoky z 13. novembra v Paríži pripravoval výbušniny a bol aj jedným z dvojice páchateľov samovražedného atentátu z 22. marca na bruselskom letisku Zaventem. Abdeslam vyhlásil, že tohto muža nepozná. 

    - Reklama -