Abdeslam a zrejme aj Laachraoui prenocovali v septembri v Bavorsku

    0
    Salah Abdeslam (Autor: ReproFoto: telegraph.co.uk)

    Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa bavorskej polície Wilhelma Schmidbauera, stalo sa tak v spoločnosti dvoch ďalších mužov v hostinci v obci Geiselwind v okrese Kitzingen.

    Bavorské bezpečnostné zložky teraz okrem iného preverujú, či sa v Abdeslamovej spoločnosti vtedy nenachádzal aj Najim Laachraoui (24), ktorý je jedným z podozrivých z utorkového útoku na letisku v Bruseli a ktorého spájajú aj s novembrovým terorom v metropole Francúzska.

    Už skôr informoval o tejto skutočnosti Bavorský rozhlas (BR). Podľa rovnakého zdroja sa však viaceré mediálne zdroje i experti na terorizmus zhodujú v tom, že Laachraoui sa skutočne nachádzal v Abdeslamovej spoločnosti. Rozdiely v ich poznatkoch sa týkajú iba smerovania cesty teroristov. Podľa preferovanejšej verzie sa Abdeslam vybral vlani v septembri s prenajatým motorovým vozidlom z Bruselu do Budapešti, kde z ubytovne pre migrantov vyzdvihol dve osoby a smeroval s nimi späť do Bruselu, keď prenocovali v Bavorsku. Druhá verzia hovorí, že teroristi smerovali do Maďarska.

    Spolková prokuratúra dnes podvečer potvrdila, že Abdeslam sa krátky čas zdržiaval v okolí Kitzingenu a Ulmu, a to v septembri i októbri 2015. Ďalšie podrobnosti však podľa nej nie je možné zverejniť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Muž, po ktorom sa naďalej intenzívne pátra, bezprostredne po explóziách na letisku v Bruseli v chvate opustil dejisko útokov a odvtedy je na úteku. Ide údajne o výrobcu náloží použitých pri útokoch, jeho DNA sa totiž našla aj na materiáli použitom pri výrobe náloží pri útokoch v Paríži.

    Laachraoui predložil vlani pri kontrole na maďarsko-rakúskom hraničnom priechode falšovaný cestovný pas na meno Soufiane Kayal, informovala bruselská prokuratúra. Oficiálne sa po ňom pátra od začiatku decembra 2015, avšak jeho skutočnú identitu sa verejnosť dozvedela až po Abdeslamovom zadržaní. Laachraoui mal ešte začiatkom roka 2013 vycestovať do Sýrie, jeho DNA sa našla v dome i v byte v Belgicku využívanom skupinou teroristov. Vyšetrovatelia ho podozrievajú z toho, že bol pri novembrových útokoch v Paríži kontaktnou osobou tamojších teroristických kománd v Belgicku.

    - Reklama -