AKTUÁLNE Teroristický útok v Egypte. Masaker si vyžiadal najmenej 200 ľudí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Twitter/New York Times World?)

    Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj.

    Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

    K výbuchom došlo počas poludňajších modlitieb, na čo začali útočníci zo štyroch terénnych áut strieľať do ľudí opúšťajúcich mešitu. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií strieľali dokonca aj po autách záchrannej služby.

    V súvislosti s útokom na mešitu egyptské úrady vyhlásili trojdňový štátny smútok. Sústrasť pozostalým po obetiach útoku vyjadril aj Izrael. 

    “Nastal čas medzinárodnej jednoty v boji proti terorizmu bez ohľadu na to, kde sa prejaví: v Rusku, Európe, USA, Izraeli či arabskom svete – terorizmus sa týka nás všetkých, preto musíme byť v boji proti nemu jednotní,” povedal na margo najnovšieho teroristického útoku izraelský minister školstva Naftali Bennett.

    Zvrhnutie egyptského islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013 viedlo k vystupňovaniu útokov islamských radikálov, ku ktorým dochádza najmä na severe Sinajského polostrova.

     

    - Reklama -