AKTUÁLNE Fico: Ak národná rada pri platoch nezmení názor, spojím to s hlasovaním o dôvere vláde

    0
    Robert Fico počas 76. rokovania vlády SR (Autor: TASR)

    Premiér to uviedol v reakcii na to, že poslanci odmietli riešiť zmrazenie platov v skrátenom konaní.

    “S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1000 eur za absolútne neprípustné,” odkázal Fico. Preto očakáva, že parlament ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. “V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde. Zároveň som pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom,” dodal premiér.

    Poslanci v utorok (28.11.) nepodporili návrh vlády, aby sa o zmrazení platov rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Za daných okolností to bola jediná možnosť, ako zabezpečiť účinnosť zmeny už od januára 2018. Zrýchlený režim podporilo len 32 poslancov. Kladne hlasovali poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mosta-Híd.

    Čo na to politici?

    Minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) zásadne nesúhlasí s rozmrazením platov ústavných činiteľov. “Nie som ten, ktorý by toto podporoval,” vyhlásil v stredu po rokovaní kabinetu v reakcii na odmietnutie parlamentu zmrazovať platy v zrýchlenom režime. Podporuje preto myšlienku rokovať o nových pravidlách odmeňovania.

    Postoj poslancov ho nepotešil, ako poukázal, stanovisko vlády je jasné. Tá zmrazovanie platov v zrýchlenom režime nedávno podporila. “Myslím si, že o tom bude ešte naozaj horúca diskusia, pretože s rozhodnutím parlamentu nemôže byť človek spokojný,” skonštatoval Kaliňák. Za riešenie situácie, o ktorom možno diskutovať, označil spomínaný nový spôsob odmeňovania.

    “Ocitli sme sa vo zvláštnej situácii, keď zjavne niečo nezafungovalo, keď teda vládny návrh nenašiel podporu u vládnych poslancov,” zhodnotil podpredseda vlády a minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Podľa neho minimálne nezafungovala v tejto veci komunikácia. 

    “Buď poslanci Smeru-SD neodkomunikovali, že s tým majú problém, alebo ak to odkomunikovali vedeniu poslaneckého klubu, tak vedenie poslaneckého klubu to podľa mňa nejakým spôsobom nezvládlo. Jednoducho vláda bola zaskočená,” povedal Maďarič. “Ja som ako člen vlády o tom nevedel, predpokladám, že aj premiér bol týmto zaskočený a minimálne mala byť na to pripravená nejaká iná politická komunikácia.”

    Šéf rezortu kultúry vysvetlil, že vláda chcela podržať platy ústavných činiteľov zmrazené aj v snahe vyhnúť sa populistickým reakciám. “Asi stojíme pred otázkou verejnosti vysvetliť, že tie platy sa odvíjajú od úrovne priemernej mzdy, že dneska nie sme v kríze a je možné uvažovať o nejakom, možno postupnom návrate k normálu, čo sa týka platov poslancov,” uvažoval Maďarič o ďalšom možnom postupe.

    Na rozmrazenie nevidí dôvod ani minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). „Keby som to otočil na športový výkon, tak vám poviem na rovinu, že najväčšia motivácia v športe sú peniaze, ale myslím si, že to neplatí u ministrov,“ uviedol. Situáciu podľa svojich slov nesleduje, keďže má dosť svojich starostí. “Uvidíme, ako rozhodne Národná rada,” doplnil.

    Šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) je za to, aby sa otázka zmrazovania platov prehodnotila. Súčasný stav považuje za nekoncepčný. “Vkuse zmrazovať, to nie je riešenie, myslím si, že by bolo dobré nájsť spôsob, ako sa z toho dostať,” poznamenal.

    Ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) rozhodnutie parlamentu prekvapilo. Ako však podotkol, otázkou zmrazovania platov sa nezaoberá. “Za člena vlády som nešiel, aby sa zarábal,” podotkol. Je však za to, aby odborníci boli adekvátne zaplatení.

    Pravidelné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by mohla nahradiť nová úprava ich odmeňovania. Pripustili to koaliční poslanci po tom, ako plénum v utorok (28.11.) odmietlo zmrazovať platy v zrýchlenom režime. Koaliční poslanci si vedia predstaviť, že by mali po novom zdanený celý plat. Dnes sa im paušálne náhrady nezdaňujú.

    Parlamentné listy prinesú na túto tému onedlho obšírnejší materiál.

     

    - Reklama -