AKTUÁLNE Centrom Kábulu otriasol výbuch. Hlásia mŕtvych aj zranených

    0
    Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu (Autor: SITA)

    Obyvateľov Kábulu dnes vystrašil silný výbuch. Podľa svedkov sa nad mestom vznáša veľký kúdoľ dymu. Presné miesto explózie zatiaľ nie je známe. Útočník odpálil vozidlo v obytnej štvrti neďaleko miestneho ministerstva obrany, kde sa nachádzajú aj budovy armády. V susedstve sa nachádza aj ambasáda USA, budovu výbuch nezasiahol. Výbuch nastal dnes ráno a zasiahol mesto vo vyťaženej hodine. V blízkosti sa nachádzali obytné domy, školy, mešity či kancelárske budovy. Po výbuchu nasledovala streľba. 

    K útoku sa prihlásila teroristická skupina Taliban, ktorá nedávno ohlásila, že bude podnikať „jarnú ofenzívu“. Afganská vláda sa podľa BBC obáva vysokých strát na životoch obyvateľov. Potvrdených je najmenej 28 mŕtvych a do nemocníc už odviezli viac ako 329 zranených. Najviac obetí bolo zaznamenaných na civilnom obyvateľstve, sú však medzi nimi aj vojaci či príslušníci polície. Výbuch vybil okná na budovách v okruhu až jedného kilometra. Policajt, ktorý sa v tom čase nachádzal neďaleko médiám povedal, že to bola jedna z najsilnejších explózií aké v živote zažil a 20 minút po nej stále nič nepočul ani nevidel. 

    Podľa Al jazeera bol útok mierený na vojenský konvoj afganskej armády. Hovorkyňa nemocnice potvrdila, že na pohotovosť prijali osem ľahko zranených vojakov. Polícia sa domnieva, že streľbu po útoku majú  na svedomí teroristi ukrytí v neďalekých budovách. Na mieste sú afganské špeciálne jednotky. Prezidentský palác vo vyjadrení útoky ostro odsúdil: “Prezident Mohammad Ashraf Ghani ostro odsudzuje teroristický útok v kábulskej štvrti Pule Mahmood Khan, pri ktorom umrelo a zranilo sa veľké množstvo nevinných ľudí. Zbabelý teroristický útok neoslabil vôľu a odhodlanie afgánskych bezpečnostných síl na boj s terorizmom.”

    Podľa The Guardian, pohotovosť v kábulskej nemocnici, ktorú vedú Taliani oznámila, že prijala 18 obetí z radov bezpečnostných síl. Väčšina z nich je ľahko ranená. Zdravotnícky koordinátor Luca Radaelli povedal, že čísla by sa mohli zvýšiť, pretože v prebiehajúcich bojoch s teroristami je evakuácia obetí veľmi problematická.

     

     

     

     

    Zdroj: youtube/Oneindia Hindi

    Správu aktualizujeme. 

    - Reklama -