AKTUALIZUJEME Horor v Bruseli, teroristi prešli do útoku. Výbuchy na letisku i v metre, ľudia v panike hľadajú úkryty, Belgičania rátajú mŕtvych

    0
    Letisko Zaventem v Bruseli po sérii výbuchov (Autor: SITA)

    Pri teroristických útokoch na letisku, ktorým predchádzala údajne streľba a výkriky útočníkov v arabčine, prišlo o život najmenej 14 ľudí. Desiatky utrpeli zranenia. Belgický minister vnútra Jan Jambon pre belgické médiá potvrdil, že bruselským letiskom Zaventem otriasli dnes ráno dva výbuchy. V rámci zachovania bezpečnosti evakuovali policajti aj verejné pristranstvá a belgický premiér požiadal turistov, aby zostali tam, kde práve sú a nesnažili sa presúvať po Bruseli, ktorí je paralizovaný. Krízové centrum vyzýva Belgičanov, aby komunikovali cez sociálne siete a textové správy, pretože telefónna sieť je preťažená.

    Alarmujúca je informácie, že za útokmi boli najmenej dvaja samovraždený atentátnici, ktorým sa podarilo odpáliť na svojom tele výbušniny, ale ich tretí komplic je momentálne údajne na úteku. Aj preto platia v celom belgicko najprísnejšie protiteroristické opatrenia.

    VIDEO Zdesenie ľudí po útokoch na letisku

    Bruselské letisko Zaventem po výbuchoch zrušilo všetky prílety aj odlety. Opatrenie bude platiť najmenej do zajtra rána do 6:00 miestneho času. Informovala o tom správa letiska.

    Ďalší výbuch, tentokrát v metre

    Hrozivé udalosti dnešného rána sa však, zdá sa, v Bruseli neskončili. Polícia odhalila v priestoroch odletovej haly letiska Zaventem ďalšie výbušné zariadenia ktoré však nikto neodpálil alebo nevybuchli z technických príčin. Úrady vyhlásili zvýšenú bezpečnostnú situáciu v celej krajine. Ani toto opatrenie ministerstva vnútra však nepomohlo. Po výbuchoch na letisku sa stala ďalšia tragédia priamo v centre Bruselu. Bomba vybuchla aj v jednej zo staníc metra.

     

     

    Správy sú o to alarmujúcejšie, že išlo o stanicu Maelbeck, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti inštitúcií Európskej únie. Explózia v metre údajne pripravila o život najmenej 20 ľudí. Ďalších vyše 50 utrpelo zranenia a desiati z nich sú údajne v kritickom stave v bruselských nemocniciach. Po tragédii v podzemnej prepravnej sieti Bruselu prestala v celom meste fungovať hromadná doprava. V Bruselu neodchádzajú ani neprichádzajú vlaky Eurostar. Izrael v reakcii na udalosti dnešného rána zrušil 24 letov, tkoré do židovského štátu smerovali z Belgicka. Mimoriadnu schôdzku Bezpečnostnej rady zvolala aj slovenská vláda.

    V zajatí strachu

    Po hrozivých udalostiach na letisku Zaventem sú všetky lety odklonené do Antverp a lietadlá, ktoré čakajú na pristátie, krúžia nad mestom Liége. Medzitým prišli informácie, že jedna z náloží údajne vybuchla pri stánku leteckej spoločnosti American Airlines. Ruská tlačová agentúra Ria Novosti priniesla informácie, že belgické tajné služby údajne vedeli o pripravovanom teroristickom útoku, ale nevedeli, kde sa stane. Spravodajský portál Mail online informoval o tom, že kilometer od stanice metra, ktorá vybuchla zadržala polícia dvojicu podozrivých osôb. Belgické úrady prosia ľudí, aby pomohli zraneným a darovali po masakroch krv.

    VIDEO Situácia v Bruseli po sérii útokov

     

    Po desivých udalostiach dnešného rána zvýšili bezpečnostné opatrenia na najvyšší štvrtý stupeň pohotovosti. Alarmujúci vývoj udalostí v Belgicku nenechal chladné ani naše bezpečnostné zložky. Ministerstvo vnútra prijíma v súvislosti s útokmi v Bruseli mimoriadne bezpečnostné opatrenia. V uliciach slovenských miest bude viac policajtov, ktorí sa budú sústreďovať najmä na dopravné uzly, letiská, autobusové a vlakové stanice. Posilnené budú aj policajné hliadky tam, kde je zvýšený pohyb ľudí, napríklad v obchodných centrách a podobne. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí preveruje či medzi sú medzi obeťami série výbuchov, ktoré otriasli Bruselom, aj Slováci.

    - Reklama -