AKTUALIZOVANÉ Abrini sa priznal. Je mužom v klobúku pred útokom na letisku v Bruseli

    0
    Trojica teroristov na bruselskom letisku, vpravo Mohamed Abrini (Autor: SITA)

    Abrini bol hľadaný aj v súvislosti s parížskymi útokmi z 13. novembra.

    “Po tom, ako sa ocitol tvárou v tvár výsledkom rozličných expertných skúmaní, priznal svoju prítomnosť na mieste činu,” uviedla belgická prokuratúra. Na medializovaných záberoch bezpečnostných kamier sa Abrini nachádza v spoločnosti dvojice atentátnikov, ktorí na letisku Zaventem zabili 16 ľudí.

    Belgické úrady pred niekoľkými dňami zverejnili ďalšie zábery bezpečnostných kamier, na ktorých je vidno Abriniho, ako tesne pred útokmi opúšťa bruselské letisko a kráča po chodníku pred hotelom.

    Zistenie, že tento posledný podozrivý z účasti na parížskych útokoch sprevádzal i dvoch bruselských bombových atentátnikov na ich samovražednej misii, je dosiaľ najpresvedčivejšou indíciou spojitosti oboch prípadov, analyzuje agentúra AP. Teroristické útoky v Paríži a Bruseli si vyžiadali celkovo 162 obetí.

    Abrini, 31-ročný Belgičan marockého pôvodu, je jedným zo štyroch ľudí, ktorých dnes belgická prokuratúra obvinila z “účasti na teroristickej činnosti” ohľadom útokov v Bruseli. Pri výbuchoch na letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo 22. marca 32 ľudí a 270 ďalších utrpelo zranenia. Abrini tesne po útokoch svoju vestu zahodil do odpadkového koša a klobúk predal.

    Abrini pôvodne nebol priamo spájaný s útokmi v Paríži; jeho odtlačky prstov a stopy DNA sa však neskôr našli v dvoch bruselských “konšpiračných bytoch” využívaných samovražednými atentátnikmi, ako aj v automobile Renault Clio použitom pri parížskych útokoch, tvrdia podľa stanice BBC vyšetrovatelia.

    Abrini sa v detstve spriatelil so Salahom Abdeslamom a jeho bratom Brahimom, ktorí sú podozriví z účasti na parížskych útokoch. Mal väzby aj na Abdelhamida Abbaouda, vodcu útočníkov z francúzskej metropoly. Predpokladá sa, že Abrini navštívil Sýriu, kde v radoch tzv. Islamského štátu v roku 2014 padol jeho mladší brat.

    Ďalší traja muži, ktorých dnes spolu Abrinim belgické úrady obvinili z terorizmu, sú identifikovaní ako Osama K. zo Švédska, Herve B.N. z Rwandy a Bilal E.M. z Belgicka. Ďalších dvoch podozrivých, ktorých polícia zatkla počas piatkovej razie, dnes belgické úrady po “dôkladnom vypočúvaní” prepustili.


     

    - Reklama -