A teraz krvavá vlna terorizmu čaká tieto krajiny. Bezpečnostní experti po masakre v Paríži varujú. PL veštili toto nešťastie už pred pár dňami v reportáži

    0
    Teroristické útoky v Paríži. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Najohrozenejšie sú podľa bezpečnostných expertov, ľudí z okruhov spravodajských služieb, ktorí z pochopiteľných dôvodov nemôžu vystúpiť pod svojím menom, nateraz stále Británia, Francúzsko a štáty Beneluxu. A to jednak pre o niečo nižšie bezpečnostné štandardy, ale najmä pre obrovský počet tu žijúcich prisťahovalcov z ich bývalých afrických kolónií – Alžírska, Maroka a Tuniska, ktorí na mnohých miestach už vytvorili geta, kam sa miestna polícia neodvažuje vkročiť.

    Čo platí podľa odborníkov aj v prípade Británie, len s tým rozdielom, že tu sú najväčším rizikom prisťahovalci z bývalej britskej kolónie Pakistanu. A tiež pre ich angažovanosť v súčasnom boji proti Islamskému štátu, čo platí najmä pre Francúzsko, ktorá nedávno do Stredozemného mora na podporu Kurdov vyslala aj svoju jedinú lietadlovú loď Charles de Gaulle. Okrem iného, útočník, ktorý v septembri strieľal do ľudí vo vlaku z Paríža do Bruselu, bol Maročan.

    A aj keď išlo o „osamelého vlka“, ako sa v žargóne spravodajských služieb hovorí teroristom bez napojenia na nejaké veľké ilegálne formácie, nemožno v tejto súvislosti nespomenúť, že ParlamentnéListy.sk už pred niekoľkými dňami vo svojej reportáži z marockého Rifu upozornili na jednoduchosť, s akou si možno v Maroku zaobstarať falošné európske dokumenty. Ako niektorí bezpečnostní experti podotýkajú, do Európy sa zatiaľ nedostávajú teroristi ilegálne cez plavidla na mori, ale business triedou lietadlom.

    Nebezpečenstvo hrozí podľa bezpečnostných expertov tiež Nemecku a Škandinávii, pretože len v samotnom Švédsku je počet moslimských imigrantov skoro milión a napätie v spolužití s nimi v majoritnej spoločnosti v poslednom čase silne stúpa. Naopak, menšie riziko teraz hrozí Taliansku a Grécku, pretože tie sa jednak neangažujú v boji proti IS, ale tiež slúžia ako tranzitná krajina pre masy moslimských migrantov a je teda v záujme teroristov, aby tunajší policajti neboli prehnane aktívni a nezablokovali ich logistické a spravodajské kanály a spojenia.

    Grécko ako čierna diera Schengenu

    Aj bývalý náčelník Vojenského spravodajstva a dnešný bezpečnostný poradca Andor Šándor uvádza, že obzvlášť Grécko je z hľadiska EÚ a Schengenu čiernou dierou s nedobrou povesťou, pretože napríklad semtex použitý na  atentát na JumboJet 747, ktorý vybuchol nad škótskym Lockerbie, sa do Británie dostal cez Grécko.

    O priepustnosti tejto južnej hranice EÚ svedčia aj udalosti spojené s nedávnym bankrotom krajiny, keď si pilot gréckej armády preletel do Turecka nabrať peniaze do bankomatu, keď grécke banky zastavili výber hotovosti, alebo ako Grécko laxne pristupuje ku kontrole, registrácii a internácii prúdu tisícov moslimov, ktorí do krajiny vstupujú a ďalej mieria na Balkán a do strednej a západnej Európy.

    Podľa psychológa Karla Pečeného sa vo chvíľach smrteľného rizika každý zachová tak, aký naozaj je. „Ide sa až na samú dreň povahy. Bez ohľadu na návyky, výchovu, civilizačné mimikry, ktoré nás doma v mieri zväzujú a nútia nás stále sa len na niečo hrať,“ uviedol pre ParlamentnéListy.sk.

    Lakonicky celú situáciu okomentoval veliteľ 601. skss Prostějov Karel Řehka. „Keď si na hlúpom mieste v hlúpej dobe, záleží len na osude,“ povedal redakcii.

    - Reklama -