A taká to kedysi bola príkladná európska krajina… Teraz tam môže voľby vyhrať strana, proti ktorej sú Wilders s Le Penovou ešte umiernení

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Kým euroskeptická Strana pre slobodu Geerta Wildersa skončila v marcových voľbách druhá, Švédski demokrati môžu myslieť ešte vyššie. V posledných týždňoch jasne dominujú prieskumom verejnej mienky, a keby sa teraz konali voľby, získali by okolo 27 % a nechali by za sebou o niekoľko percent vládnucích socialistov. Ak by sa podarilo Švédskym demokratom potvrdiť svoje vysoké preferencie aj budúci rok v parlamentných voľbách, zrejme by sa v krajine konalo referendum o vystúpení z EÚ.

    Ako ukazujú zase iné prieskumy, švédski euroskeptici by zďaleka neboli bez šance. Podľa januárového prieskumu spoločnosti YouGov by pre “swexit” hlasovalo 39 % respondentov. Ako pripomína britský denník Express, to je, mimochodom, približne rovnaké percento, aké vychádzalo v britských prieskumoch pred konaním samotného referenda. K tomu, aby bolo možné referendum vyvolať, však musia Švédski demokrati bezpodmienečne uspieť vo voľbách.

    Europoslanec a vplyvný člen Švédskych demokratov Peter Lundgren je presvedčený, že jeho strana uspieť rozhodne môže. „Preferencie Švédskych demokratov stále posilňujú a práve teraz sme s 27 % najsilnejšou stranou v krajine. Do istej miery za to môže nečinnosť švédskych politikov, ktorí sa správali veľmi dlhý čas skutočne naivne. Strkanie hlavy do piesku nie je optimálnym riešením. Voliči sa začínajú pomaly prebúdzať a je im jasné, že takto ďalej pokračovať rozhodne nemôžeme,” tvrdí Lundgren.

    „Som presvedčený, že budúci rok na jeseň môžeme parlamentné voľby vyhrať. Rozhodne chceme, aby sa mohli ľudia o našej budúcnosti vyjadriť v referende, a my by sme tak mohli nasledovať britský príklad,” neskrýva švédsky europoslanec vysoké ambície Švédskych demokratov, ktorí budú v budúcom volebnom roku oslavovať tridsať rokov svojej existencie.

    Zatiaľ najväčší úspech zo siedmich volieb, ktorých sa Švédski demokrati zúčastnili, prišiel v roku 2014, keď švédski euroskeptici získali 12,9 % a stali sa treťou najsilnejšou stranou v krajine. Ak by vydržali s dychom až do budúcich volieb, mohli by podľa aktuálnych prieskumov svojich 49 mandátov takmer zdvojnásobiť. Príklad holandskej Strany pre slobodu však ukazuje, že ani dlhodobé prvenstvo v prieskumoch nemusí priniesť víťazstvo tiež v samotných voľbách. Švédski demokrati majú každopádne dobre našliapnuté a v Bruseli majú zase o starosť viac.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -