A opäť téma imigranti. Rakúsky minister našiel spojencov v Maďarsku. Doma na ňom nenechali nitku suchú

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Podľa jeho názoru sa v ostatnom čase potvrdilo, že migranta, ktorý dorazí do Európy, je veľmi ťažké vrátiť aj vtedy, ak je zrejmé, že jeho pobyt nemá žiadne právne opodstatnenie. Šéf maďarskej diplomacie považuje za dôležitý prvok návrhu Schengen 2.0 zriadenie hotspotov mimo územia Európskej únie s tým, že práve tam by sa definitívne a jasne rozhodovalo o osude migrantov. Budapešť je v tejto otázke pripravená na úzku spoluprácu s Viedňou ubezpečil minister a dodal, že počas návštevy Sebastiana Kurza v Maďarsku 23. júna to bude jedna z najdôležitejších tém rokovaní.

    Szijjártó súčasne zdôraznil, že v uplynulom roku sa čoraz viac subjektov priklonilo k skoršiemu stanovisku Budapešti, za ktoré bolo Maďarsko kritizované viac ako rok. Zároveň poznamenal, že teraz už každý hovorí o ochrane vonkajších hraníc, čo bola pred rokom ešte takmer nadávka. S postupujúcim časom je stále zrejmejšie, že návrhy Európskej komisie sú zlé pre Európu, znamenajú jej skazu, avšak existujú úplne racionálne návrhy členských štátov vedúce k riešeniu, konštatoval minister, ktorý za jeden z nich označil návrh rakúskeho rezortného kolegu.

    Státisíce migrantov čakajúcich v severnej Afrike musia pochopiť, že “záchrana na mori nie je cestovným lístkom do strednej Európy”. Európska únia musí jasne zadefinovať, že každý, kto sa pokúsi ilegálne vstúpiť do Európy, stratí právo na azyl,” uviedol Kurz podľa nedávnych informácií rakúskych médií. Žiadosti o azyl by sa mali podľa Kurza vybavovať v centrách EÚ na území severnej Afriky. Šéf rakúskej diplomacie zároveň navrhol, aby sa EÚ vo svojej migračnej politike inšpirovala austrálskym modelom. Austrália dosiahla, že zastavovaním migrantov priamo na mori a ich posielaním domov alebo umiestňovaním do záchytných stredísk mimo krajinu poklesol počet ich úmrtí počas cesty. Migranti smerujúci k európskym brehom by podľa jeho predstáv mali byť vracaní alebo internovaní.

    Kým koaliční partneri zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) sa k slovám ministra z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) na spolkovej úrovni nevyjadrili, na krajinskej úrovni ich nepriamo kritizovali a rakúska opozícia sa k ním postavila ostro kriticky. Generálny tajomník Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a europoslanec Harald Vilimsky označil Kurzove slová za “vrchol nedôveryhodnosti a pokrytectva ÖVP”. Hovorkyňa Zelených pre ľudské práva Alev Korunová sa nechala počuť, že Kurzov návrh je “zrušením práva na žiadosť o ochranu prenasledovaných ľudí bez toho, aby boli internovaní”.

    - Reklama -