A môže za to lajno. Dáni zvažujú zvýšenie dane za hovädzie mäso

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Nezávislý etický koncil, ktorý radí dánskej vláde v otázkach morálky, predostrel lídrom krajiny požiadavku na zvýšenie daní z konzumácie hovädzieho a červeného mäsa. „Klimatická daň“, ako ju koncil nazval, má pomáhať znížiť hladinu skleníkových plynov, ktoré hovädzí dobytok produkuje.

    Odporcovia návrhu novej dane si myslia, že nemá budúcnosť ani potenciál reálne pomôcť. Etický koncil im odporuje. „Dáni majú morálnu povinnosť zmeniť svoje stravovacie návyky,“ tvrdí hovorca koncilu Mickey Gjerris. „Daň zvýši u ľudí povedomie o potravinách, ktoré poškodzujú klímu Zeme. Musíme byť jednotní a vydať jasný signál aj prostredníctvom regulácie,“ citujú Foxnews Gjerrisa.

    Thomas Danielsen, hovorca vládnucej strany v Dánsku sa však vyjadril, že daň bude „byrokratická obluda“ a dodal, že možno zníži konzumáciu hovädziny v krajine, znížiť celosvetovú produkciu CO2 sa jej však nepodarí.

    Svetová organizácia pre potraviny a poľnohospodárstvo tvrdí, že hospodárske zvieratá sú zodpovedné až za 18 percent produkcie skleníkových plynov. Toto číslo je vyššie ako súčet emisií, ktoré vyprodukujú všetky druhy dopravy na svete. Čo sa týka produkcie plynov negatívne pôsobiacich na atmosféru Zeme, je na tom najhoršie práve chov hovädzieho dobytka s 10 percentami svetovej produkcie emisií.

    Problematická je aj spotreba vody týchto zvierat. Podľa odborníkov je na vyprodukovanie jedného kilogramu hovädziny potrebných až 43-tisíc litrov vody. V porovnaní s chovom hydiny či ošípaných, kravy zaberajú 28-krát viac pôdy, potrebujú 11-krát viac vody a vyprodukujú päťnásobné množstvo škodlivých plynov. 

    - Reklama -