A je to vonku. Na uniknutom zozname Panama Papers je viac ako stovka Slovákov

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname (Autor: SITA)

    Český portál Investigate.cz upozorňuje, že na spoločnosť Green Carbon Renewables S. A. je napojených až 95 mien zo slovenského zoznamu Panama Papers. Ten by malo tvoriť až 115 mien. Riaditeľom spoločnosti by mal byť údajne nastrčený biely kôň John Novák z Vancouveru.

    „Súčasťou dokumentov, ktoré Mosfon (ako sa sami nazývajú v internej komunikácii) od svojich klientov vyžadoval, bol zoznam spoločníkov, ich podiely a podiel nastrčeného riaditeľa spolu s adresami. Takto „vyplnený formulár“ vrátil riaditeľ sekcie Mosfonu z Monaka s poznámkou: „John, you should have an offshore address.“ (John, mal by si mať offshorovú adresu.) Odporúčanie právnikov, aby do dokumentov v žiadnom prípade neudával svoju skutočnú adresu, našlo pozitívnu odozvu už v nasledujúcom e-maile. Spoločnosť Green Carbon Renewables S. A. požiadala, aby sa meno riaditeľa Johna Nováka v zakladajúcich dokumentoch uvádzalo bez adresy, píšu na portáli.

    Väčšina akcií firmy má patriť Holanďanom sídliacim na rovnakej adrese v Sládkovičove, no medzi nimi sa objavili aj dve obyvateľky Srbska Snežana Ilić a Olga Kiendler. „Olga Kiendler medzi decembrom 2008 až aprílom 2009 sedela ako riaditeľka vo firme Montenegro Ventures Limited so sídlom v Londýne. Srbka s rakúskym pasom vyštudovala právo na univerzite vo Viedni. Svoju kariéru začala v roku 2000 v Európskom parlamente, kde pôsobila ako asistentka europoslancov.

    O dva roky neskôr sa z nej stala tímlíderka pre priame zahraničné investície na srbskom Ministerstve medzinárodných ekonomických vzťahov. Na jeden rok sa opäť vrátila do Viedne, kde sa vo firme CMS Vienna Law Office venovala fúziám a akvizíciám. Ako výkonná riaditeľka figurovala aj v problematickej firme Hypo Alpe-Adria-Bank AD, dokonca založila jej londýnsku pobočku.

    Kauza Hypo Alpe-Adria-Bank AD je detailne popísaná v depešiach Wikileaks a označená za najväčší finančný škandál od čias druhej svetovej vojny v Rakúsku,“ píšu na českej webovej stránke. Ilić pôsobila ako poradkyňa prezidenta Srbska a Čiernej hory a jej činnosť je prepojená aj s nechválne známym srbským podnikateľom Stankom Subotićom trestne stíhaným aj za pašovanie cigariet.

    Ďalšia žena, ktorá figuruje na kontroverznom zozname, je aj Helena Dubišová, obchodná partnerka srbského podnikateľa Marka Pražića. Na zozname svieti aj ďalšie meno z bývalej Juhoslávie – podnikateľa Sergeja Racmana.

    „Jedným zo Slovákov figurujúcim v uniknutých dokumentoch Panama Papers je aj Milan Hošek. Ten dlhodobo obchoduje s cennými papiermi, venuje sa investičnému poradenstvu a blogovaniu. Hošek v deväťdesiatych rokoch získal minoritné balíky akcií viacerých privatizovaných spoločností spájaných s rôznymi škandálmi,“ píšu na stránke.

    Český portál tiež upozorňuje, že na slovenskom zozname sa, paradoxne, nenachádzajú len Slováci. „Slovenský zoznam Panama Papers ani zďaleka netvoria len slovenské mená. Prevládajú Holanďania, ale nachádzajú sa na ňom aj Srbi, Kanaďan či Slovinec. Vďaka zisteniam a medzinárodnej spolupráci novinárov je už teraz považovaná PanamaPapers za najdôležitejší investigatívny počin od kauzy Wikileaks,“ dočítate sa na Investigate.cz.

    - Reklama -