A je to vonku: George Soros podporuje 50 neziskoviek, ktoré pochodujú proti Trumpovi. Jeden prípad je obzvlášť otrasný

    0

    Britský denník The Guardian opísal „ženský pochod na Washington“ ako „spontánnu“ akciu za ženské práva. Ďalší liberálny mediálny server Vox písal o „ohromujúcej, spontánnej myšlienkovej jednote stmeľujúcej účastníčky pochodu“.

    Organizátori pochodu na webovej stránke označovali akciu ako „ľudovú snahu“ s „nezávislou“ organizáciou.

    „Je to myšlienka, ktorú by mala žena s liberálnymi hodnotami prijať. Ale ja viem – a so mnou väčšina Spojených štátov, že za pochodom je aj niečo iné, niečo, čo jeho organizátori vo svojom manifeste nespomenuli: ten pochod v skutočnosti nebol pochodom za práva žien. Išlo o pochod proti Donaldovi Trumpovi,“ píše autorka článku.

    „Ako niekto, kto dal v novembrových prezidentských voľbách svoj hlas Donaldovi Trumpovi, sa na takejto akcii necítim vítaná. Rovnako to cíti aj mnoho ďalších žien, ktoré odmietajú politiku tesne zviazanú s liberálnou identifikáciou, ktorá bola jadrom pochodu,“ pokračuje autorka.

    Výkonný riaditeľ Americkej humanistickej asociácie Roy Speckhardt, ktorý bol jedným z „partnerov“ pochodu, uviedol, že jeho organizácia je „nestranícka“, ale aj napriek tomu sa obáva nastupujúcej Trumpovej administratívy, ktorá „zahŕňa aj sexistický prístup k ženám“.

    Podobne sa o akcii vyjadril aj riaditeľ národného programu Amerických ateistov Nick Fish: „Nejde o stranícku udalosť.“

    „O celej udalosti som sa chcela dozvedieť viac, a preto som strávila nejaký čas štúdiom dokumentov miliardára Georga Sorosa a jeho nadácie Open Society. Sama seba som sa pýtala, čo spája jedného z najväčších sponzorov kampane Hillary Clintonovej a ženský pochod na Washington,“ píše autorka Asra Q. Nomaniová.

    „Moje dôkladné štúdium finančných zdrojov organizátorov protestu odhalilo, že hneď 56 ,partnerov‘ pochodu je úzko napojených na nadáciu Georga Sorosa. To sa týka aj kľúčových partnerov ako Plánovaného rodičovstva, ktoré oponuje Trumpovej protipotratovej politike, a Národnej zdrojovej obrannej rady, ktorá oponuje Trumpovej environmentálnej politike.“

    Medzi organizáciami, ktoré prijímajú finančné dotácie od nadácie Georga Sorosa Open Society, sú aj mnohé iné. Kompletný zoznam týchto ,partnerov‘ pochodu autorka zverejnila TU.

    Georga Sorosa jeho filantropia preslávila a to, že financuje aj organizácie podobného typu, by nemalo byť až také veľké prekvapenie. „Kľúčové je však to, že Soros je aj politický sponzor a svojou antipatiou voči Trumpovi sa netají. Nedávno vo švajčiarskom Davose novinárom povedal, že Trump by bol v role prezidenta ,diktátorom‘.“

    „V poslednom čase sa na verejnosti objavilo mnoho nepravdivých správ o nadácii Open Society a jej údajnom financovaní protestov ešte pred prezidentskými voľbami v novembri minulého roka. Žiadna z týchto správ sa nezakladá na pravde,“ uviedla tlačová hovorkyňa nadácie Open Society Georga Sorosa v nedávnom vyhlásení.

    „Sponzorujeme množstvo organizácií – vrátane tých, ktoré podporujú ženy a ostatné minority, ktorým boli historicky upierané rovnaké príležitosti. Mnohé z týchto organizácií sa obávajú politiky, ktorú so sebou môže priniesť nová prezidentská administratíva. Na ich prácu sme skutočne hrdí. Samozrejme, podporujeme právo všetkých Američanov na nenásilné zhromaždenia a vyjadrenie odporu voči vláde – to je koniec koncov absolútne nevyhnutný a v ústave pevne zakotvený pilier fungujúcej demokracie,“ dodala.

    Kontroverzia okolo jednej z moslimských organizátoriek pochodu

    Ďalším z príjemcov finančných dotácií Georga Sorosa je jedna z hlavných organizátoriek pochodu Linda Sarsourová, ktorá je výkonnou riaditeľkou Arabsko-americkej asociácie New Yorku.

    „Keď som spolu so svojou kolegyňou napísala článok, v ktorom som argumentovala, že ženy nemusia na hlave nosiť šatku, Sarsourová nás obvinila z radikalizmu,“ píše Nomaniová pre The New York Times.

    Len niekoľko hodín po skončení pochodu sa Linda Sarsourová dostala pod paľbu kritiky najmä zo strany konzervatívnych serverov ako The Daily Caller.

    Autor článku napísal, že Sarsourová sa nedávno zúčastnila na veľkom moslimskom zhromaždení v americkom Chicagu, kde pózovala na fotografii so Salahom Sarsourom, ktorý „bol v Izraeli väznený a obvinený z financovania teroristickej skupiny Hamas“. Viac informácií nájdete TU.

    Magazín venovaný špeciálne ženám ELLE sa za organizátorku akcie postavil; napísal, že Linda Sarsourová „je už niekoľko desaťročí známa aktivistka, ktorá je rešpektovaná najmä vďaka svojmu odhodlaniu obhajovať progresívne myšlienky“.

    K spomínaným obvineniam zo strany konzervatívnych médií sa Sarsourová vyjadrila prostredníctvom svojho profilu na Facebooku. „Opozícia jednoducho nemôže prijať moslimskú Američanku palestínskeho pôvodu, ktorej hlasu chcú masy načúvať, ktorá má úplne čistý štít a vždy stála za tými utláčanými. Usporiadali proti mne koordinovaný útok, ktorý je mimoriadne brutálny. Nejde o prvý prípad, aj keď teraz je to skutočne intenzívne,“ napísala.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -