A čo bude nabudúce? Putin sa inšpiruje Bondom? Tajné dokumenty prezradili, že Reagan si bral príklad z bestselerov o špiónoch

    0
    Ronald Reagan. (Autor: repro foto youtube)

    Zdá sa, že Ronald Reagan sa na jeho rokovanie s Michailom Gorbačovom pripravoval z naozaj zaujímavého zdroja. Podľa odtajnených dokumentov Národného archívu Veľkej Británie, ktoré sa dostali na verejnosť v celej svojej „tajomnej“ kráse 30. decembra, išlo o román Toma Clancyho. Clancy bol známy svojimi naturalistickými dielami, ktoré čitateľa ohurovali hlavne svojou  uveriteľnosťou. Konkrétne išlo o dielo Červená búrka.

    Podľa bývalého prezidenta bola logika rokovania so Sovietskym zväzom najlepšie ukázaná práve v spomínanej knihe. Dielo hovorí fiktívny príbeh tretej svetovej vojny medzi krajinami Varšavskej zmluvy a NATO. Celý konflikt sa začne pre uchvátenie nálezísk ropy v Perzskom zálive ZSSR. V hlavom meste Sovietskeho zväzu dôjde dokonca k revolúcii a prevratu.

    Deň po stretnutí s Gorbačovom zavolal Reagan britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Nevedel si knihu vynachváliť a vrelo ju premiérke odporučil. Údajne išlo o skvelý materiál, ktorý poskytuje dôležité informácie pri diskusii s Ruskom.

    Tom Clancy je legendárnym autorom, ktorý sa môže pokojne postaviť vo významnosti vedľa Iana Fleminga, tvorcu Jamesa Bonda. Clancyho vyzdvihovali hlavne pre jeho detailný popis špiónskych techník a práce tajných služieb. O problematike informoval zahraničný server The Independent.

    - Reklama -