Parlament rokuje zrýchlene o eliminácii medveďa hnedého (naživo)

0

3.5.2024 (SITA.sk) –

Naživo: Rokovanie parlamentu

O návrhu sa rokuje zrýchlene

Poslanci parlamentu rokujú o vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj o novele zákona o civilnej ochrane obyvateľstva. O návrhu sa rokuje zrýchlene a je už v druhom čítaní.

Novelou chce ministerstvo životného prostredia riešiť elimináciu medveďa hnedého, ktorý môže predstavovať ohrozenie života, zdravia či majetku.

Ak zmeny v parlamente schvália, pri výskyte veľkých šeliem bude možné vyhlásiť aj mimoriadnu situáciu.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie

Podľa ministerstva životného prostredia pri riešení situácie veľkých šeliem je potrebné postupovať aj v súčinnosti s inými subjektmi. Novelizácie zákonov umožnia envirorezortu povoliť výnimku pre tieto subjekty v prípade, ak je vyhlásená mimoriadna situácia.

Dôvody na vyhlásenie mimoriadnej situácie v prípade výskytu šeliem majú byť na základe analýzy územia. Zložky samosprávy preto budú musieť monitorovať výskyt populácie veľkých šeliem.

Ministerstvo dodalo, že ak sa vyskytnú takéto šelmy v intraviláne obcí, samosprávy budú mať možnosť prijať také opatrenia, ktoré zákon o civilnej ochrane už v aktuálnom znení pripúšťa pri vyhlásení mimoriadnej situácie z iných dôvodov.

Envirorezort doplnil, že po vyhlásení mimoriadnej situácie novelizácie zavedú zákaz vytvárania vnadísk a existujúce vnadiská budú musieť byť samosprávami odstránené. Tento krok má prispieť k návratu veľkej šelmy do jej prirodzeného výskytu.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Medveď hnedý, Medvede na Slovensku, Mimoriadna situácia, Poslanci, Rokovanie, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Parlament rokuje zrýchlene o eliminácii medveďa hnedého (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -