Hamas skúma izraelský návrh na prímerie v Pásme Gazy, podrobnosti ponuky hnutie nezverejnilo

0

29.4.2024 (SITA.sk) – Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu oznámilo, že skúma izraelský návrh na prímerie v Pásme Gazy. Vyjadrilo sa tak v čase, v ktorom Egypt zintenzívňuje snahu o sprostredkovanie dohody o ukončení mesiace trvajúcej vojny a snahu o odvrátenie možnej izraelskej pozemnej ofenzívy do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl al-Hajá povedal, že palestínska militantná organizácia vyhodnocuje izraelský návrh a „po ukončení jeho študovania predloží svoju odpoveď”.

Podrobnosti ponuky Izraela nezverejnil, ale konštatoval, že ide o odpoveď na návrh Hamasu spred dvoch týždňov. Vyjednávania v skoršej časti apríla sa sústreďovali na možnosť šesťtýždňového prímeria a výmeny 40 izraelských civilných rukojemníkov za stovky palestínskych väzňov, ktorí sú vo väzniciach v Izraeli.

Vyhlásenie Hamasu prišlo niekoľko hodín po tom, ako delegácia Egypta ukončila návštevu Izraela, kde diskutovala o „novej vízii” dlhodobého prímeria v Gaze.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Prímerie
Zdroj: SITA.sk – Hamas skúma izraelský návrh na prímerie v Pásme Gazy, podrobnosti ponuky hnutie nezverejnilo © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -